Print Friendly and PDF

2015. augusztus 29., szombat

Tócsni rakottas





Hozzávalók : 

- 80 dkg - 1 kg csirkemell ( karaj vagy pulykamell )
- kb. 0,8-1 kg burgonya
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 ek. liszt
- só, bors
- 1 tk. őrölt szerecsendió
- fél csokor petrezselyem
- 25-30 dkg reszelt sajt

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A csirkemellet szeletekre vágom, sózom, borsozom.
A burgonyát meghámozom, és nagy lyukú  reszelőn lereszelem. Összekeverem a tojásokkal, a tejföllel, a zúzott fokhagymával, és a fűszerekkel.
Egy hőálló tálat kivajazok. Kibélelem az alját a hús szeletek felével. Erre jön a burgonyamassza fele, majd a maradék hús és arra a maradék massza.
A tetejét megszórom a sajttal, és pirosra sütöm a forró sütőben.









Jó étvágyat !

2015. augusztus 26., szerda

Túróval töltött kiflikék




Ez a vaníliásan illatos, puhán omlós kifli kicsit eszembe juttatja a karácsonyt, és persze annak egyik elhagyhatatlan szereplőjét, a békebeli hókiflit így a nyár végén.
Vétek lenne nem kipróbálni és elcsábulni legalább egyszer :P




Hozzávalók : 
kb. 48-64 db.-hoz

a tésztához
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 kocka élesztő
- 1 dl langyos tej
- 8 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- egy csipet só
a töltelékhez
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg búzadara
- mazsola, ízlés szerint
kenéshez
- 1 tojás
a tálaláshoz
- porcukor
- vaníliás cukor

Elkészítés : 

Az élesztőt 1 tk. cukorral felfuttatom a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom.
A töltelék hozzávalóit kikeverem.
Előmelegítem a sütőt
Lisztezett munkafelületen 8 részre osztom a tésztát, amit egyenként kör alakúra kinyújtok, majd attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnék, 6-8 cikkre vágok. A cikkek szélesebbik végére teszek a túrós töltelékből, majd feltekerem és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a süteményt.
Elhabart tojással megkenem a kiflik tetejét, majd 180 fokon világosbarnára sütöm.
Még melegen vaníliás porcukorral meghintem.






Megjegyzés : Az eredeti recept Andi konyhájában található.










Jó étvágyat !

2015. augusztus 25., kedd

Újburgonyasaláta, rántott pulykamellel és csemegeuborkás tartárral



Hozzávalók : 
a salátához
- 1 kg apróbb szemű újburgonya
- 25-30 dkg megfőzött zöldborsó
- 2 szál újhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
a salátapáchoz
- 2 dl víz
- 4 ek. fehérborecet
- 1 ek. cukor
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
a tartárhoz
- 1 nagy tejföl
- ízlés szerint majonéz
- 2-3 csemege uborka
- 1 ek. fehérborecet vagy 2-3 ek. citrusos balzsamecet ( lehet pár ek. ecetes uborkalé )
- só, bors
- 1 szál újhagyma
a húshoz
- kb. 50 dkg pulykamell ( lehet csirkemell is )
- liszt, tojás ( sóval, borssal, fokhagymaporral ízesítve ), zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez


Elkészítés : 

Kifőzöm a burgonyát sós vízben, majd meghámozom és hagyom kihűlni.
A páchoz az ecetben feloldom a cukrot, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd felöntöm a vízzel. Ezzel öntöm le a felkarikázott burgonyát, és egy éjszakára hűtőbe teszem ázni.
Másnap a krumpliról leöntöm a lét, majd hozzáadom a főtt borsót, a felkarikázott hagymát, a finomra vágott petrezselymet, a kézzel széttépkedett mentát. Sózom, borsozom, tálalásig hűtőben pihentetem.
A tejfölhöz ízlés szerinti majonézt adok, amihez hozzáadom az apróra vágott uborkát, újhagymát. Sózom, borsozom, ecettel ( uborkalével / balzsamecettel ) pikánsra ízesítem.
A húst panírozom és bő, forró olajban kisütöm.
A rántott pulykamellet a salátával, és a tartárral tálalom.






2015. augusztus 24., hétfő

Madeleine, a francia teasütemény



Hozzávalók : 
18-20 darabhoz

- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg liszt
- 1/2 tasak sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A tojásokat a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal kihabosítom, majd belekeverem a sütőporos lisztet és a vajat.
A sütőformát 3/4-ig megtöltöm a tésztával, majd 180-190 fokon kb. 8-12 perc alatt készre sütöm. Ha kész, megsütöm a maradék tésztát is.
Porcukorral hintve kínálom.








Jó étvágyat !

2015. augusztus 23., vasárnap

Nyári újkumplisaláta




Hozzávalók : 

- 1 kg apróbb szemű újburgonya
- 25-30 dkg megfőzött zöldborsó
- 2 szál újhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
a páchoz
- 2 dl víz
- 4 ek. fehérborecet
- 1 ek. cukor
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés : 

Kifőzöm a burgonyát sós vízben, majd meghámozom és hagyom kihűlni.
A páchoz az ecetben feloldom a cukrot, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd felöntöm a vízzel. Ezzel öntöm le a felkarikázott burgonyát, és egy éjszakára hűtőbe teszem ázni.
Másnap a krumpliról leöntöm a lét, majd hozzáadom a főtt borsót, a felkarikázott hagymát, a finomra vágott petrezselymet, a kézzel széttépkedett mentát. Sózom, borsozom.
Behűtve kínálom.




Megjegyzés :  Az eredeti recept a Dolce vita blogon olvasható.









Jó étvágyat !

2015. augusztus 22., szombat

Sajtropogós, avagy hamis rántott sajt



Hozzávalók : 

- 30 dkg reszelt sajt
- 30 g liszt
- 1 tojás

Elkészítés : 

A sajtot a liszttel és a tojással összegyúrom, majd kroketteket formázok belőle.
Egy serpenyőben kb. 1-2 ujjnyi olajat forróra hevítek, ebbe sütöm ki a sajtropogóst. Rácson lecsöpögtetem a fölösleges olajat, majd tálalom.




Megjegyzés : 
Tipp az elkészítéshez :
- egyszerre ne süssünk túl sok ropogóst, nehogy összetapadjanak
- amíg nem sül kéreg, azaz nem sül barnára az olajban a ropogós, ne forgassuk, ne piszkáljuk, mert kilukadhat és elfolyhat, illetve odatapadhat az eszközhöz, amivel forgatjuk
Betartva ezeket az apró trükköket, biztos, hogy nem fog kifolyni a sajt, mint esetleg a rántott sajtnál.
A recept Apróséf oldaláról származik.










Jó étvágyat !

2015. augusztus 21., péntek

Lekváros táska




Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 30 dkg tejföl
- egy csipet só
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
a töltelékhez
- lekvár ( én most meggyet használtam )
a szóráshoz
- 1 ek. vaníliás cukor
- 3-4 ek. porcukor

Elkészítés : 

A langyos tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom. Meleg helyen 1 órán át pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen 3-5 mm vastagra kinyújtom a tésztát, amiből téglalapokat vágok ki. Félbehajtom, és finoman elsimítom az felezővonalat, így tudom, hogy meddig rakhatom a tölteléket.
Szétnyitom, majd az egyik tésztafél közepére rakok 1 púpos evőkanálnyi lekvárt. Vízzel megnedvesítem a tésztalap széleit, amire ráhajtom a másik felét - amit előzőleg három helyen bevágtam -  és villával összenyomogatom.




Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, és 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt világos aranybarnára sütöm.
Még melegen megszórom a vaníliás porcukorral.












Jó étvágyat !

2015. augusztus 20., csütörtök

Görög frappé



A fülledt nyári reggeleken megváltás lehet ezzel a hűsítő kávékülönlegességgel indítani a napot.
Ha épp nem affogato, akkor nálam biztos, hogy a frappé van ét... vagyis itallapon :)




Hozzávalók : 

- 1 ek. nescafé
- 1 ek. cukor
- víz és/vagy tej
- jégkocka

Elkészítés : 

Egy kávépohárba 2-4 jeget teszek.
Egy egyszerű fedeles befőttesüvegbe szórom a kávét a cukorral, és felöntöm 1-2 ujjnyi vízzel. A tetejét rátekerve erősen összerázom, mint a koktélokat szokás. Amikor már nem hallani, érezni a kávé és a cukor " zörgését ", vagyis feloldódtak, és jól kihabosodott a keverék, ráöntöm a a jégre. Az üvegcsét kiöblítem vízzel/tejjel, és felhúzom vele a habot.
Rögtön fogyasztom.












Egészségünkre !

2015. augusztus 19., szerda

Túrós palacsinta





Hozzávalók : 

- 250 g túró ( ricotta )
- 100 g liszt
- 125 ml tej
- 2 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só

Elkészítés : 

A tojásokat szétválasztom. A fehérjét habbá verem.
A túrót villával áttöröm, majd simára keverem a tojássárgákkal, a cukorral, a tejjel, a citromhéjjal és a csipet sóval. Hozzáadom a sütőporos lisztet, és a tojáshabot, majd óvatosan jól elkeverem.
Egy felforrósított teflon serpenyőben sütöm ki a palacsintákat, elegyengetve a tésztát, hogy ne legyen túl vastag, és jól át tudjon süljön.
Házi lekvárral, porcukorral meghintve tálalom.












Jó étvágyat !

2015. augusztus 18., kedd

Túrós batyu




Hozzávalók : 
a tésztához
- 60 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott vaj ( a nagy melegben puhára olvadt vajjal dolgoztam )
- 8 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 1 kocka élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja
a töltelékhez
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 4-5 ek. cukor
- 3 ek, búzadara
- 1 citrom lereszelt héja és kevés leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint mazsola
a lekenéshez
- 1 tojás
a szóráshoz
- porcukor

Elkészítés : 

1 dl langyos tejben felfuttatom az élesztőt, 1 ek. cukorral, majd a tészta többi hozzávalójával tésztává gyúrom. Meleg helyen a duplájára kelesztem ( kb. 1 - 1,5 óra )
Előmelegítem a sütőt.
A töltelékhez villával áttöröm a túrót. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a túróhoz adom, majd a többi hozzávalóval, és a felvert habbal simára keverem.
Lisztezett munkafelületen kinyújtom a tésztát, majd 10x10-es négyzetre vágom. Mindegyik közepére teszek 1-2  ek.-nyit a töltelékből, majd a négy csücsköt alaposan összetapasztom, összecsavarom. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a batyukat, hagyom 25-30 percig kelni, majd lekenem az elhabart tojással.
170-180 fokon, 15-25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Porcukorral meghintve kínálom.





Megjegyzés : Az eredeti receptet Andi konyhájában olvashatjátok.















Jó étvágyat !

Sütőben sült túrógombóc




Régóta szemeztem Dolce vita blog receptjével, de elkészítve nem lett, egészen a hétvégéig, amikor is végre megcsináltam. 
Nem bántam meg, mert isteniiiiiiiiiii finom lett.
Egyetlen dolgon változtattam csak : kevesebb búzadarát használtam, hogy kicsit lágyabb gombócokat kapjak...


Hozzávalók : 

- 50 dkg túró ( vagy ricotta )
- 7-8 dkg búzadara
- 1 citrom
- 3,5 dl tejföl
- 4 tojás
- 8 dkg porcukor

Elkészítés : 

A túrót villával áttöröm. Hozzáadom a darát, belereszelem a citrom héját, egy csipet sót és 2 tojássárgát. Hűtőben 1 órát pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
Az időközben felvert tojásfehérje habbal lazítom a masszát, amit kigombócolok, és egy nagyobb vagy, - ahogy én csináltam -  több kisebb tálkába rakom. A tejfölt a porcukorral és a maradék 2 tojással kikeverem, majd leöntöm vele a gombócokat.
175-180 fokon, kb. 25- 30 perc alatt pirosra sütöm.












Jó étvágyat !

2015. augusztus 16., vasárnap

Tejfölös keksztorta, barackkal és málnával





Hozzávalók : 

- kb. 2 zacskó háztartási keksz
- kb. 1 nagy vödör ( 800 g ) tejföl
- 1-3 dl málnaszörp, ízlés szerint
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3-5 db nektarin
- pár ek. sárgabaracklekvár

Elkészítés : 

A tejfölt elkeverem a vaníliás cukorral, belereszelem a citrom héját. Ízesítem annyi málnaszörppel, hogy a málna aromája érezhető legyen, de ne legyen túl édes. Ha mégis az lenne, egy kevés citromlevet facsarok hozzá.
Egy tál alját kirakom keksszel, rákenek a tejfölből, hogy befedje, majd megint keksz jön és újra tejföl. Ezt addig váltogatom ( az utolsó réteg tejföl legyen ), amíg a hozzávalók el nem fogynak, vagy a tál tele nem lesz :)
A nektarint megmosom, majd vékonyra felszeletelem. Kirakom a torta tetejét és lekenem lekvárral, hogy ne barnuljon meg.
Pár órányi hűtés után szeletelem és tálalom.













Jó étvágyat !

2015. augusztus 11., kedd

Rántott, póréhagymás húsgombóc, lecsószószban



A töltött paprika készítésekor megmaradt húsos-rizses töltelék " újrahasznosítása " ez az étel, egy kis csavarral.
 Így lehet a töltött paprika ízvilágát megtartva kilyukadni megint valami lecsós fogásnál :)




Hozzávalók : 
a húsgolyóhoz
- 50 dkg darált hús ( én sertés lapockát használtam )
- 10-15 dkg " 1:1 rizs "
- 1 póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- só, bors
-1 tk, majoránna
- 1 ek. mustár
a szószhoz
- 50 dkg paprika
- 3-4 szem paradicsom
- 5 dkg füstölt szalonna
- 3 fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- olaj vagy zsír
- só, bors
- petrezselyem
a panírhoz
- liszt, tojás, zsemlemorzsa
- olaj

Elkészítés : 

Először a rizs elkészítésével kezdem.
Mind tudjuk, hogy a tökéletes rizskörethez az átpirított rizst dupla mennyiségű vízzel kell felönteni. Az " 1:1 rizs " -nél - konkrétan ennél a receptnél - 15 dkg rizshez szimpla mennyiség, azaz 1,5 dl víz kell. Így egy rest, még kicsit félkemény köretet kapunk, ami a nyers hússal összekeverve pont azonos időben fog megpuhulni.
A gombóchoz a kihűlt rizst egy tálba teszem, hozzáadom a húst, a tojást, a finomra vágott póréhagyma háromnegyedét, a felkockázott fokhagymát, a mustárt, majoránnát. Sózom, borsozom és jól összegyúrom. Hagyom állni a hűtőbe 20-25 percet.
Addig elkészítem a lecsót.
Egy lábosba dobom a felkockázott szalonnát, és zsírjára pirítom. Hozzáadom a félfőre vágott hagymákat, a maradék pórét is. Sózom, borsozom, belerakom a felszeletelt, kicsumázott paprikát, és a felkockázott paradicsomot.
Amíg összeesnek a zöldségek, kigombócolom a masszát. A lecsót felöntöm vízzel, belegörgetem a golyókat és puhára párolom. A kész gombócokat kiszedem egy tálra, és teljesen lehűtöm, majd a hagyományos módon kipanírozom őket.
A lecsót simára turmixolom, majd a rántott húsgombóccal tálalom.



Megjegyzés : Érdemes a húsgombócokat már előző nap elkészíteni, hogy jól lehűljön a panírozásig.








Jó étvágyat !

2015. augusztus 9., vasárnap

Málnás-kókuszos joghurttortácska



Hozzávalók : 

- 100 g vaj
- 100 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2-3 ek. kókuszreszelék
- 1 tojás
- 200 g joghurt
- 150 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 citrom lereszelt héja
- 125 g málna

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A vajat a cukrokkal, a citromhéjjal és a tojással kihabosítom, majd hozzáadom a többi alapanyagot - a málna kivételével -  és csomómentesre kikeverem.
Kis tálkákba 3/4-ig belekanalazom a tésztát, majd a tetejére nyomkodom a mosott málnát.
170-175 fokon aranybarnára sütöm.
Porcukorral meghintve tálalom.









Jó étvágyat !

2015. augusztus 8., szombat

RáTePa kocka, vagyis rántott tejbepapi



Hozzávalók : 

- 1 l tej
- búzadara
- 2-4 tasak vaníliás cukor v. 2-4 ek. kristálycukor
a panírozáshoz
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
a sütéshez
- olaj
a tetejére
- vaníliás porcukor

Elkészítés : 

A tejet a cukorral felforralom, majd búzadarát adagolva bele, kemény tejbegrízt készítek. A masszát egy tálcára, vagy lapos tálra kanalazom, és hagyom, hogy megdermedjen, kihűljön.
A kemény tejbedarát felkockázom, és a hagyományos módon panírozom.
Forró, bő olajban kisütöm, majd vaníliás v. fahéjas porcukorral még melegen megszórom.
Lekvárral, csokiszósszal vagy fahéjas tejföllel kínálom.











Jó étvágyat !

2015. augusztus 5., szerda

Pizzás kifli





Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tk. cukor
- 1 csapott ek. só
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 tojássárga
- 5 dkg vaj
a " töltelékhez "
- pizzakrém v. BBQ-s ketchup ( akár házilag )
a kenéshez
- 1 tojássárga
- 10-15 dkg reszelt sajt


Elkészítés : 


Az élesztőt a cukorral felfuttatom a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztom, és duplájára kelesztem.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát 8-12 gombócra vágom, attól függően, hogy milyen méretű bucit szeretnék. A tésztagolyókat ovális alakúra nyújtom, megkenem a pizzakrémmel majd a keskenyebbik oldalnál fogva ( nem a szélesebbiknél, mint a stangli készítésekor ) feltekerem. A tetejét egy éles késsel mélyen bevágom úgy, hogy a széleken kb. 2 ujjnyi szélesen sértetlen maradjon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, lekenem az elhabart tojással, majd 10-15 percig pihentetem. Pihentetés után megszórom reszelt sajttal, majd aranybarnára sütöm.













Jó étvágyat !

Sajtos kifli





Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 1-2 csapott ek. só
- 1 kocka friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 1 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt
a tetejére
- 1 tojás
- 10-15 dkg reszelt sajt


Elkészítés : 

Az élesztőt a cukorral felfuttatom a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztom, és duplájára kelesztem.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát 8-12 gombócra vágom, attól függően, hogy milyen méretű bucit szeretnék. A tésztagolyókat ovális alakúra nyújtom, majd a keskenyebbik oldalnál fogva ( nem a szélesebbiknél, mint a stangli készítésekor ) feltekerem. A tetejét egy éles késsel mélyen bevágom úgy, hogy a széleken kb. 2 ujjnyi szélesen sértetlen maradjon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, lekenem az elhabart tojással, majd 10-15 percig pihentetem. Pihentetés után megszórom reszelt sajttal, majd aranybarnára sütöm.
Magában, vagy szendvicsalapként is kitűnő ez a dundi buci.



Megjegyzés : A tészta tetejének bevágásakor ügyeljünk arra, hogy ne félbevágjuk a bucit a túl mély vágással. De ne is csak érintőlegesen hasítsunk bele, hiszen a pihentetés alatt a tészta így nem " nyílik ki ", és nem tud jól átsülni.











Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...