2014. december 11., csütörtök
Ünnepi túrós kifli, áfonyalekvárral töltve
Hozzávalók :
tésztához
- 50 dkg tehéntúró
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 55 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez
- áfonyalekvár
- aszalt áfonya
hempergetéshez, 1 : 1 arányban
- barna-, vagy nád-, ill. kristálycukor
- durvára vágott dió / mandula / mogyoró
a szóráshoz
- őrölt fahéj
- porcukor
Elkészítés :
Összedolgozom a tészta hozzávalóit, és 30 percet pihentetem.
Az ízlés szerinti csonthéjasokat durvára vágom, darálom, majd a kétféle cukorral összekeverem.
Pihentetés után a tésztát 4 részre osztom. A munkafelületet megszórom a cukros csonthéjasokkal ( liszt egyáltalán nem kell ) és a tésztát kör alakúra kinyújtom rajta.
Nyújtás közben a cukros keverék beleragad a tésztába, így meggátolja a deszkára ragadást.
A kinyújtott tésztát cikkekre vágom. A háromszögek tetejét középen kb. 1,5 - 2 cm hosszan bevágom. A vágás végére 1 tk. lekvárt és pár szem aszalt gyümölcsöt teszek, majd feltekerem, és a végeit szarvacska / kifli formájúra behajlítom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, majd 180 fokon megsütöm a kifliket.
A kész, meleg süteményt fahéjas porcukorral is meghinthetem.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése