Print Friendly and PDF

2015. május 31., vasárnap

Rumos-szilvás párna





Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 30 dkg tejföl
- egy csipet só
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
a töltelékhez
- 1 üveg házi szilvalekvár
- 2-3 ek. rumos szilvakrém
a szóráshoz
- 1 ek. vaníliás cukor
- 3-4 ek. porcukor

Elkészítés : 

A langyos tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom. Meleg helyen 1 órán át pihentetem.
A sűrű, házi szilvalekvárt a rumos gyümölcskrémmel lazítom, hogy kenhetőbb legyen.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen 3-5 mm vastagra kinyújtom a tésztát, majd kör alakú, kb. 6-8 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. Egy tésztalap közepére rakok 1 púpos evőkanálnyi lekvárt, vízzel megnedvesítem a kör szélét, majd egy másik kivágott kört helyezek rá, amit enyhén rányomogatok, a széleket villával összelapítva.
180 fokon, kb. 15-20 perc alatt világos aranybarnára sütöm.
Még melegen megszórom a vaníliás porcukorral.










Jó étvágyat !

Rumos szilvakrém



Hozzávalók : 

- 20-25 dkg magozott aszalt szilva
- kb. 1-1,5 dl rum

Elkészítés : 

Az aszalt szilvát felkockázom, egy üvegbe rakom és felöntöm a rummal.
3-4 napig hűtőben hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Napjában legalább egyszer átforgatom, megmozgatom az üveget. A szilva ez idő alatt kissé megpuhul, magába szívva a rum egy részét.
Az alkoholos szilvát péppé leturmixolom.

Ez az aromás krém kiváló tortakrémek dúsítására, fagylalt alapokhoz, sütemények töltésére, stb.









Jó étvágyat !

2015. május 30., szombat

Almás - sárgarépás krémes





Hozzávalók : 
a tésztához
- 3 tojás
- 125 g cukor
- 150 g finomra reszelt répa
- 150 g őrölt mandula
- 50 g liszt
- csipet só
- 1 citrom
a vaníliakrémhez
- 5 dl tej
- 1 dl víz
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 ----||---- vaníliás cukor
- 3-4 tojásfehérje
- 5-7 ek. cukor
az almapudinghoz
- kb. 40 dkg alma
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4-5 ek. cukor
- 1 citrom
- 4 dl víz

Elkészítés :

A tojásokat szétválasztom. A sárgájákat a cukor felével, a sóval, a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével kihabosítom. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan a tojássárgás keverékkel, a reszelt répával és a mandulás liszttel összeforgatom.
180 fokon, 35-45 percig, tűpróbával sütöm. A kész sütit hagyom kihűlni, majd 2 lapba vágom és az egyiket a fóliával bélelt tepsibe fektetem.
A vaníliakrémhez a tejet 4 ek. cukorral és a vaníliás cukorral felforralom. Közben a maradék cukorral keményre verem a tojásfehérjét. A felforrt tejhez adom a vízben csomómentesre kikevert pudingport, majd ha besűrűsödött, óvatosan beleforgatom a tojáshabot. Ezt a krémet rásimítom a tésztalapra, majd rányomom a másik lapot.
Az almapudinghoz az almát meghámozom, kicsumázom és egy lábosba legyalulom nagy lyukú reszelőn. Ráreszelem a citrom héját, belefacsarom a levét, megszórom a cukorral, majd felöntöm 3 dl vízzel. Mikor közepes lángon felforrt, besűrítem az 1 dl vízben, csomómentesre kikevert pudingporral. Még melegen ráöntöm a süteményre és hagyom hűlni.
Hűtőben dermesztem, majd kockákra vágva, kandírozott sárgarépával díszítve kínálom.











Jó étvágyat !

Vaníliás cukor - házilag



Hozzávalók : 

- kristálycukor
- vaníliarúd

Elkészítés : 

Sütemény sütéskor gyakorta marad meg a vaníliamagok kikaparása után vaníliarúd.
Kár lenne kidobni...
A rudat befőttes üvegbe rakva, finom szemű kristálycukorral felöntve hagyom állni 1 hétig. A cukor átveszi a vanília aromáját.
Süteményekhez, desszertekhez ideális.








Sütésre fel !

2015. május 27., szerda

Vichyssoise - hideg burgonyakrémleves



Hozzávalók : 

- 70 dkg - 1 kg burgonya
- olívaolaj
- 2 szál póréhagyma
- só, fehérbors
- 2-3 dl tejszín
- csirkealaplé

Elkészítés : 

A burgonyát megtisztítom, majd kockákra vágom.
A póréhagyma fehér részét felkockázom, majd egy kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a krumplit, sózom, borsozom, felöntöm vízzel vagy alaplével és puhára főzöm. Ezután hozzáadom a tejszínt, majd leturmixolom a zöldséglevest. Visszateszem a tűzre kb. 5 percre, hogy összeérjenek az ízek.
Jól lehűtve, hűtőben behűtve tálalom a póréhagyma apróra vágott zöld részével megszórva.


Bacon-nel is tálalható










Jó étvágyat !

Pico de gallo ( salsa fresca ) - mexikói paradicsomsalsa



Hozzávalók : 

- 4-5 db. paradicsom
- 1 fej lila hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 lime
- 1/2 kk. chilipehely
- koriander v. petrezselyem

Elkészítés : 

A paradicsomokat megmosom, kimagozom, majd kockára vágom. A lila hagymát tisztítás után minél vékonyabbra szeletelem, a fokhagymákat finomra vágom. A zöld fűszert felaprítom. Mindent egy tálba rakok. Sózom, borsozom, ízesítem a chilivel, belereszelem a lime héját, majd ráfacsarom a lime levét.
Jól behűtve kínálom.








Jó étvágyat !

2015. május 22., péntek

Hortobágyi palacsinta




Hozzávalók : 

- 1 adag palacsinta
a paprikás csirkéhez
- 4-5 felső csirkecomb
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- olaj
- só, bors
- fűszer pirospaprika
- fél csokor petrezselyem
- liszt, tejföl a habaráshoz

Elkészítés : 

A palacsintát a recept szerint elkészítem.
A csirkéről a bőrt eltávolítom, lemosom.
Egy serpenyőbe olajat hevítek. Megdinsztelem az apróra vágott hagymákat, majd rádobom a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Sózom, borsozom, hozzáadom a fűszerpaprikát. Felöntöm vízzel, majd belerakom a csirkét. Puhára párolom, majd megszórom a finomra vágott petrezselyemmel.
A húst kiemelem a lecsós szaftból, és egy tányérra teszem, majd a lét behabarom a csomómentesre kikevert lisztes tejföllel, hőkiegyenlítés után. A puha húst leszedem a csontról, és leturmixolom egy kevés paprikás szósszal.
A palacsintákat megkenem a szószos húspéppel, összehajtogatom, majd nyakon locsolom a szósszal.
Ecetes fejes salátával tálalom.









Jó étvágyat !

2015. május 20., szerda

Csirkemájas pizzatáska




Hozzávalók : 

- 1 adag pizza tészta
- 25-30 dkg csirkemáj
- 1 tubus pizzakrém
vagy
- házilag készített pizzakrém
- oregánó
- só, bors
- olaj

Elkészítés : 

A recept szerint elkészítem a tésztát.
Előmelegítem a sütőt.
A csirkemájat megtisztítom, lemosom, majd lecsöpögtetem. Egy serpenyőbe kevés olajat hevítek, megpirítom rajta a májat, majd sóval, borssal, oregánóval ízesítem.
Lisztezett munkafelületen kinyújtom a megkelt pizzatésztát, amiből négyzeteket vágok. A közepükre teszek a pizzakrémből, a csirkemájból, majd a szemközti széleket, enyhe vizezés után összeragasztom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a táskákat, majd 180 fokon megsütöm.










Jó étvágyat !


2015. május 15., péntek

Rizskoch





Hozzávalók : 
1 bögre = 2,5 dl

- 5 bögre tej
- 2 bögre rizs
- 2 bögre víz
- 10 dkg cukor
- 5 tojás
- 50 g vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 zacskó ( 10 dkg ) mazsola
- 0,5 dl rum
- sárgabaracklekvár

Elkészítés : 

A mazsolát langyos vízben leöblítem, majd beáztatom a rumba.
A rizst a vízzel felöntöm, majd közepes lángon, gyakran átkevergetve megvárom, hogy majdnem beszívja az összes folyadékot. Ezután hozzáadom a tejet, 1 vaníliás cukrot, 6 dkg cukrot és a vajat. Fedővel lefedve puhára párolom, majd fedő nélkül, néha átkevergetve hagyom langyosra hűlni.
Előmelegítem a sütőt. Egy nagyobb tepsit kibélelek sütőpapírral.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgájákat a maradék cukrokkal kihabosítom, majd a mazsolával együtt a rizshez adom. Óvatosan beleforgatom a tojáshabot, majd a tepsibe simítom a masszát.
170-180 fokon. 35-45 perc alatt aranybarnára sütöm.
Porcukorral megszórva, lekvárral tálalom.













Jó étvágyat !

2015. május 14., csütörtök

Diótorta




Hozzávalók : 
a tortalaphoz
- 4 tojás
- 4 dkg liszt
- 4 dkg darált dió
- 8 dkg cukor
a habkrémhez
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 tojássárga
- 6-8 ek. cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg dió
- 1 narancs
- 2,5 dl tejszín
- 5-8 dkg mazsola
- 0,5-1 dl rum, ízlés szerint
- 1 csomag ( 10 g ) zselatin
a tetejére
- 10-15 dkg sárgabaracklekvár ( én házi lekvárt használtam )
díszítéshez
- 1-1,5 dl tejszín

Elkészítés :

Előmelegítem a sütőt.
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verem, amihez fokozatosan hozzáadom a cukrot, A kemény habhoz adom egyesével a sárgájákat, és tovább habosítom pár percig. A darált diós lisztet fakanállal / spatulával óvatosan a masszához forgatom, majd egy kibélelt tortaformába simítom. 175-180 fokon 10-15 perc alatt készre sütöm ( azért érdemes tűpróbát végezni ).
Közben a mazsolát alaposan leöblítem langyos vízben, és beáztatom a rumba.
2 dl tejet 3-4 ek. cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral felforralok. 1 dl tejben kikeverem a tojássárgáját a pudingporral, majd a felforrt tejhez adom, és besűrítem. Félreteszem. Egy lábosban a diót a másik csomag vaníliás cukorral, 1-2 ek cukorral és a maradék 1 dl tejjel kissé összefőzöm ( 1-2 perc ) Belereszelem a narancshéját, majd a pudinghoz keverem. Hagyom hűlni.
A zselatint 2-3 ek. kifacsart narancslében hagyom megduzzadni. A tejszínt kemény habbá verem.
A zselatint felmelegítem, 1-2 ek. habbal lehűtöm, majd óvatosan a tejszínhabba keverem. A habot a diós pudingkrémhez keverem, amihez hozzáadom a rumos mazsolát is.
A sütőformában pihenő tortalapra simítom a habos krémet. Kicsit az asztallaphoz kocogtatom, hogy a légbuborékok távozhassanak és szép, egyenletes teteje legyen a tortának.
Pár óra alatt a hűtőben kidermesztem, majd tálalás előtt, a mazsola áztatásból megmaradt rummal kikevert lekvárral megkenem a tetejét.
Tejszínhabbal, és pár szem felezett dióval díszítem.











Jó étvágyat !

2015. május 13., szerda

Krémsajt ( mascapone jellegű ) - házilag



Hozzávalók : 
kb. 60-70 dkg krémsajthoz

- 1 vödör ( 850 g ) 20%-os tejföl

Elkészítés : 

A tejfölt beleborítom ( nem keverem át ) egy apró lyukú szitába / szűrőbe, amit egy mély tál fölé helyezek, hogy a tejfölből kifolyó tejsavó ne érintkezzen majd a szita aljával.
Berakom a hűtőbe, min. 12-24 órára, max. 2-3 napra.
Ha elkészült, kiváló süteménykrémekhez, szendvicskrém alaphoz, főzéshez, stb.



Megjegyzés : A kifolyt tejsavó nagyon egészséges, ezért vétek volna csak úgy kiönteni.
Érdemes gyümölcsös tejsavóitalt készíteni : a gyümölcsöt ( eper, banán, barack, stb. ) leturmixoljuk, ízesítjük egy kevés citromlével, ha az íz úgy kívánja, mézzel vagy cukorral, majd összekeverjük a savóval.
Reggelire, uzsonnára ideális.













Jó étvágyat !

2015. május 11., hétfő

Florentin




Hozzávalók : 

- 75 g tejszín
- 50 g cukor
- 70 g vaj
- 100 g méz
- 40 g liszt
- 100 g koktélcseresznye
- 250 g szeletelt mandula
- 10-15 dkg étcsokoládé

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A koktélcseresznyét lecsöpögtetem, és feldarabolom.
A tejszínt a mézzel, a cukorral és a vajjal felforralom, leveszem a tűzről, majd belekeverem a lisztet. Hozzáadom a mandulát és a cseresznyét.
Rövid pihentetés után, sütőpapírral bélelt  tepsibe simítom a masszát, majd 175-180 fokon,  8-12 perc alatt megsütöm.
Miután langyosra hűlt, pogácsaszaggatóval köröket vágok a tésztából, aminek az alját vízgőzön olvasztott csokival vonok be, amibe villával hullámokat húzok.













Jó étvágyat !

2015. május 10., vasárnap

Citromos-mákos golyó



Mikor a citrom mousse-os máktortát készítettem, megmaradt a tortaalap kb. fele-háromnegyede.
Nem akartam, hogy kárba vesszen, így született meg ez a finomság.
Nem kell hozzá más, csak citromkrém és egy kevés étcsoki... isteniiiiiiii :)



vaj
Hozzávalók : 

- kb. 50 dkg ( ennyim maradt ) darált máktorta
- 1 adag lemon curd ( angol citromkrém )
a bevonáshoz
- 10-15 dkg étcsokoládé

Elkészítés : 

A tortát a recept szerint megsütöm, majd másnap, mikor egy picit megszikkadt, ledarálom.
A citromkrémet elkészítem, majd, ha langyosra hűlt, adagonként összekeverem az őrölt mákossal. Akkor jó az állaga, ha nem túl nedves, folyós, de könnyen formázható.
Golyókat formálok a masszából, majd vízgőzön megolvasztott csokiba mártom.











Jó étvágyat !

Rumos mazsola





Hozzávalók : 

- 20-25 dkg mazsola
- kb. 2,5-3 dl jó minőségű barna rum


Elkészítés : 

A mazsolát langyos vízben átmosom, majd egy befőttesüvegbe teszem. Felöntöm a rummal, majd átforgatom az üveget, hogy az alkohol elkeveredjen.
Hűvös helyre rakva min. 2 hetet hagyom állni, hogy összeérjenek az ízek.
Kitűnő puncsos desszertekhez, fagylaltok mellé, kuglóf tésztához keverve, sütemények töltelékeként. A megpuhult, megduzzadt ( napokig állt ) mazsolát leturmixolva krémekhez is keverhetjük, pl. diókrémhez.












Jó étvágyat !

Mentás-citromos vagdalt, görög salátával ( Horiatiki ) és rozmaringos, pirított burgonyával



Hozzávalók : 
a vagdalthoz
- 50 dkg darált hús
- só, bors
- 1 csokor menta
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
a salátához
- 2 kígyóuborka
- 1 fej lilahagyma
- 2 paradicsom
- 20-25 dkg fetasajt
- 10 dkg magozott olívabogyó ( én elfelejtettem belerakni :) )
a dressinghez
- fél citrom leve
- 2-4 ek olívaolaj
- 1 tk. szárított oregánó
a körethez
- 50 dkg burgonya
- só, bors
- olaj
- rozmaring

Elkészítés : 

A darált húst sózom, borsozom, majd hozzáadom a finomra vágott hagymákat, mentát és a reszelt citromhéjat. Kézzel alaposan összegyúrom, majd fóliával lefedve a hűtőben pihentetem.
Addig meghámozom a burgonyát, kockára vágom, majd sós vízben megfőzöm ( " al dente "-re, hogy pirításkor ne essen szét ).
Előmelegítem a sütőt.
A salátához egy tálba teszem a felkockázott uborkát, paradicsomot és a fetasajtot, a félfőre vágott lilahagymát, majd az olívabogyót. A dressing hozzávalóit egy tálkában vagy egy kisebb befőttesüvegben összekeverem, majd tálalásig a hűtőbe teszem a salátával együtt.
Egy tepsit kibélelek alufóliával, meglocsolom egy kevés olajjal, majd ráhalmozom a darált húst, cipóra formázva. 180-190 fokon, aranybarnára sütöm.
A készre főtt krumplit leszűröm. Egy serpenyőbe kevés olajat hevítek, majd kisebb adagokban megpirítom a burgonyát, sózva, borsozva, és egy kevés aprított rozmaringgal ízesítve.
A megsült húst 10 percig pihentetem, majd felszeletelem. A salátával és a körettel tálalom.



Megjegyzés : A burgonyára egy kevés hamis ezersziget öntetet tettem, de ez elhagyható.
( Hamis ezersziget öntet : majonéz ketchuppal kikeverve és egy kevés tejföllel lazítva )







Jó étvágyat !

2015. május 8., péntek

Banánfagylalt




Azt hiszem, ennél egyszerűbb, elronthatatlanabb fagylalt nincs is...



Hozzávalók : 

- 2-3 banán
- nádcukor ízlés szerint

Elkészítés : 

A banánokat meghámozom, majd kb. 0,5 cm vastag karikára vágom. Szétterítem egy tálcán/tányéron, úgy, hogy lehetőleg ne halmozzam őket egymásra, ( ne ragadjanak össze ) majd a mélyhűtőben lefagyasztom.
A fagyott banánkarikákat turmixolás előtt 5-10 perccel kiveszem a mélyhűtőből, hogy krémessé lehessen majd mixelni. A gyümölcskarikákat pépesítem, kóstolás után egy kevés cukorral ízesítem, ha szükséges.
Rögtön tálalom.




Karamellszósszal meglocsolva kínálom.






Megjegyzés : A banánfagyit készíthetjük joghurttal rétegezve, pohárban kifagyasztva.



Rétegezhetjük még karamellel, grillázzsal, csokival, alkoholba áztatott mazsolával, stb, ízlés szerint.                                                                                                                                                                











Jó étvágyat !

2015. május 7., csütörtök

Bounty - házilag



Hozzávalók : 

- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 dl tejszín
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 tk. vaníliás cukor
- 15-20 dkg étcsokoládé

Elkészítés : 

A tejszínt felforralom a vaníliás cukorral. Lezárom a hőt, majd beleszórom a csokit, és hagyom, hogy felolvadjon. A simára kevert ganache-ba szórom a kókuszreszeléket, majd egy fóliával bélelt tálba/tepsibe simítom a masszát.
2-4 órát, vagy akár egy egész éjszakát pihentetem a hűtőbe.
Ha megdermedt kockákra vágom, vízgőz felett megolvasztott, majd temperált csokiba mártom.



Megjegyzés : A kókuszkockákat kissé legömbölyíthetjük, hogy jobban hasonlítson az eredetire, de sietni kell, mivel a fehércsokitól könnyen olvad.
A csoki temperálása is azért kell, hogy a bevonáskor a meleg csoki ne olvassza meg a kókuszos alapot.
Nekem nincs hőmérőm, amivel nézhetem a csoki hőfokát, így egy egyszerűbb, "háziasszonyosabb"
technikát alkalmazok : a csoki 3/4-ét felolvasztom, majd mikor levettem a tűzről, beledobom a maradék csokit, ami " hőkiegyenlítést " végez, vagyis olvadáskor visszahűti a már felolvasztott csokit.










Jó étvágyat !

2015. május 6., szerda

Citrom mousse-os máktorta






Hozzávalók : 
a máktortához
- 150 g puha vaj
- 100 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 3 tojás
- 200 g liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 kis doboz ( 150 g ) natúr joghurt
- 200 g darált mák
- 1 citrom reszelt héja
a mousse-hoz
- 150 g cukor
- 0,5 dl víz
- 80 g tojásfehérje
- 2 csapott ek. őrölt zselatin
- kb. 2-3 ( 1,8 dl ) citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dl habtejszín


Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
Habosra keverem a vajat a cukrokkal, a sóval, majd egyenként beleütöm a tojásokat. Hozzáadom a joghurtot, a citromhéjat, a sütőporos, mákos lisztet és sima tésztává keverem. Egy kerek tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, majd beleöntöm a masszát.
170-180 fokon, kb. 25-35 perc alatt készre sütöm. A kész tortalapot hagyom kihűlni.
A habhoz a tejszínt kemény habbá verem.
A tojásfehérjét egy csipet sóval majdnem teljesen keményre verem, majd a cukorból és a vízből főzött, de már langyos sziruppal tovább habosítom, amíg kemény és fényes nem lesz.
A zselatint beáztatom 3-4 ek citromlébe. A többi gyümölcslét a citromhéjjal felmelegítem, majd feloldom benne a megduzzadt zselét. A citromos zselét hozzáadom a tojáshabhoz, majd a tejszínt is belekeverem.
A máktortából egy lapot vágok, a többit félreteszem. A habot rásimítom, megütögetem, hogy a felesleges légbuborékok távozzanak.
Hűtőben pihentetem 3-4 órát, vagy akár egy éjszakát is.
Kandírozott citromhéjjal  díszítem.





Megjegyzés : A megmaradt mákos lapból másodnap könnyű kis desszertet készítettem.
A recept itt olvasható : citromos-mákos golyó













Jó étvágyat !

2015. május 2., szombat

Calzone - darált húsos raguval töltve





Hozzávalók : 

- 1 adag pizzatészta
tölteléknek
- 25- 35 dkg darált hús
- olaj
- só, bors
- kakukkfű, bazsalikom, oregánó
- 10 dkg bacon szalonna
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 2-3 db. főtt tojás
- sajt

Elkészítés : 

A tésztát a recept szerint elkészítem, és hagyom kelni.
A töltelékhez egy serpenyőben a darált húst sózom, megpirítom, amíg elfő a húsleve. Ezután hozzáadom a felkockázott bacont, paradicsomot és a hagymákat. Közepes hőfokon készre párolom.
Beleszórom az ízlés szerinti, finomra vágott fűszereket, és hagyom rottyanni egyet. Langyosra kihűtöm.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen átgyúrom a tésztát, majd 6-8 részre osztom, mindegyiket kör alakúra kinyújtom. A tészta közepébe teszek 1-2 kanál ragut, pár szelet főtt tojást, megszórom reszelt sajttal, majd félbehajtom. A széleit egy kis vízzel összeragasztom, és behajtogatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, majd 190-200 fokon 10-15 perc alatt készre sütöm.











Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...