Print Friendly and PDF

2025. november 16., vasárnap

Sütőtökös kocka

 




Hozzávalók : 

- 225 g liszt + egy csipet só + 1 tk. sütőpor + 2 tk. szódabikarbóna
- 1-1 tk. őrölt fahéj és mézeskalács fűszerkeverék
- 150 g cukor ( nekem 100 g nádcukor és 65 g méz )
- 2 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 200 g sült tökpüré
- 50 ml tej
- 100 ml olaj
- 100 g aprított dió

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A tojásokat kissé kihabosítom a mézzel és a cukrokkal, majd hozzáadom a többi nedves alapanyagot ( tökpüré, tej, olaj ) és alaposan elkeverem. Beleszitálom a száraz alapanyagokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a homogénre kavart masszát. A tetejét megszórom a dióval. 
180 fokon készre sütöm. Tűpróba !
Ha kihűlt kockára vágva, porcukorral megszórva kínálom.















Jó étvágyat !

2025. november 14., péntek

Pumpkin spice szirup


 


Hozzávalók : 

- 150 ml víz
- 100 g sült, leturmixolt sütőtökpüré
- 150 g nádcukor
- 1-1 tk. őrölt fahéj és gyömbér
- 1/2-1/2 tk. reszelt szerecsendió és őrölt szegfűszeg
- egy csipet só
- 15 g vaníliás cukor

Elkészítés: 

A hozzávalókat egy lábosba mérem, majd közepes hőfokon 10-15 perc alatt sűrűre összefőzöm.
Üvegbe töltve 4-5 napig hűtőben eláll.
Kiváló kávéba, teába, süteményekhez ízesítőnek.















Jó étvágyat !


2025. november 7., péntek

Áfonyás pite, citromos madeleine tésztával


 


Hozzávalók : 
22 cm-es formához

a linzerhez
- 120 g liszt
- 80 g vaj
- 40 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 1 tk. reszelt citromhéj
- csipet só
a töltelékhez
- 1 kis üveg ( nekem házi ) áfonyalekvár
- 1 marék áfonya
a citromos madeleine-hez
- 2 tojás
- 100 g olvasztott vaj
- 100 g liszt + 1 tk. sütőpor + csipet só
- 100 g cukor 
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagyobb citrom lereszelt héja ( ebből a mennyiségből veszünk el a linzerhez 1 teáskanálnyit )
- 2 ek. citromlé


Elkészítés : 

A linzer hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolva hideg helyen 15-20 percet pihentetem. Ezután lisztezett munkafelületen kinyújtom a piteforma nagyságára, elrendezem a formában, majd villával sűrűn megszúrkálom. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 percig sütöm.
A madeleine tésztájához a tojásokat a cukrokkal kihabosítom, majd jöhet bele a vaj, a citromhéj és lé, végül az átszitált sütőporos liszt.
Az elősütött tésztát megkenem a lekvárral, majd a tetejére kanalazom a piskóta tésztát, és óvatosan elkenem, hogy mindenhova jusson. A tetejét megszórom egy kevés áfonyával, majd 175-180 fokon aranybarnára, készre sütöm. 
Szeletelve tálalom.
Ízlés szerint porcukorral megszórható.






Megjegyzés :
Függ a nyújtás vastagságától is, hogy marad-e a tésztából valamennyi, így aki szeretné felhasználni, díszítheti a pite tetejét vele.
Az elősütéshez használhatunk sütőbabot is.









Jó étvágyat !

2025. november 5., szerda

Muhammara - ahogy én készítem

 


Hozzávalók: 

- 500 g sült kápia paprikakrém
- 75 g pirított dió
- 50 g pankómorzsa
- 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
- 3-4 gerezd sült fokhagyma, ízlés szerint
- só, bors, fűszerkömény, ízlés szerint ( esetleg füstölt piros paprika )
- kb. 50 ml olívaolaj


Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A megmosott paprikát és a fokhagymákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd 200 fokon puhára sütöm. Ha kész, egy tálba rakom, lefedem fóliával és 10 percig saját gőzében állni hagyom, így könnyebben le lehet szedni a héját. 
A megtisztított paprikát lekutterolom, és az így kapott paprikakrémből mérek ki 500 grammot.
Ezután a többi hozzávalóval krémesre turmixolom.
Szendvicskrémnek, " rágcsa tunkolásnak ", tésztaszósz alapnak is kitűnő. 















Jó étvágyat !

2025. november 2., vasárnap

Halottak Napja 🖤

 





Ülök és némán meredek magam elé
Kezed keresem, tapogatok a sötétség felé
Csak a szomorú magány maradt Teutánad 
Hiányod elviselhetetlen, felemészt a bánat.

Behunyom a szemem, a mosolyodat látom
Szerető ölelésed, csilingelő nevetésed várom
Álmaimban velem vagy és eljutok oda
Hol nem válunk el többé, nem válunk el soha !

❤️






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...