Print Friendly and PDF

2015. március 31., kedd

Aszalt szilvás kocka



Hozzávalók : 
a tésztához
- 35 dkg liszt
-10 dkg olvasztott vaj
- 3 ek. olaj
- 1 dkg élesztő
- 1 kk. sütőpor
- 2-3 ek. natúr joghurt
- 1 tojás
- csipet só
a töltelékhez
- 2 csomag aszalt szilva
- 2 dl édes vörösbor
- 0,5 dl rum
kenéshez
- 1 tojássárga
a szóráshoz
- porcukor

Elkészítés : 

A vajat az olajjal és a tojással kikeverem. A joghurtba kikeverem az élesztőt, majd a tojásos keverékhez öntöm. Hozzáadom a sós, sütőporos lisztet, és közepesen kemény tésztává gyúrom. 1 órát kelesztem.
Amíg kel a tészta, az aszalt szilvát kisebb darabokra vágom, és beáztatom az rumos borba.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát két felé osztom, egyenként kinyújtom fél centi vastagra. Az egyik lapot vajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. Ráhalmozom a gyümölcsöt, és befedem a másik kinyújtott tésztával. Megkenem a tojássárgával, kockára vágom.
180 fokon, kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ha kész, porcukorral megszórom az aszalt szilvás kockákat.
















Jó étvágyat !

2015. március 27., péntek

Macskanyelv-keksz




Egy tészta, többféle sütemény. 
néró receptjét használva készültek ezek a kekszek.




Hozzávalók :

- 35 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 16 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárga
- sárgabaracklekvár
- ét,- és fehér csokoládé

Elkészítés :

Előmelegítem a sütőt.
A tojássárgáját a vajjal és a cukrokkal habosra keverem, majd hozzáadom a lisztet is, és alaposan kikeverem, Habzsákba töltve, sütőpapírral bélelt tepsibe formára nyomom a tésztát, egymástól 2-3 cm távolságra.
180-190 fokon 10-13 perc alatt készre sütöm.
A kész macskanyelveket csokival vonom be.











Jó étvágyat !

Kolbásszal töltött karaj




Hozzávalók : 

- kb. 1 kg-os, csont nélküli sertéskaraj
- 1 szál gyulai kolbász
- só, bors
- 2 fej hagyma,
- 5-6 gerezd fokhagyma
- olaj
- rozmaring, kakukkfű

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A karajt hosszában, középen bevágom úgy, hogy óvatosan balra-jobbra mozgatom a kést a húsba. Figyelek, hogy az oldalát el ne vágjam. Épp csak a kolbász nagyságának ( átmérőjének ) megfelelő " alagút " kell.
A kolbászt betöltöm a lyukba. A karajt sózom, borsozom.
Egy tepsit kibélelek alufóliával ( kevesebb lesz a mosogatás ), amit enyhén meglocsolok olajjal. Beledobom az elnegyedelt hagymákat, a fokhagymagerezdeket és a fűszereket, majd ráfektetem a húst.
180 fokon készre sütöm.
Vékonyra szeletelve kínálom.













Jó étvágyat !

2015. március 25., szerda

Mandarinzselés, tejfölös-kekszes kehely





Hozzávalók : 

- 2 nagy pohár, 20%-os tejföl
- 1 zacskó ( 18 dkg-os ) kakaós keksz
- porcukor, ízlés szerint
- 1-2 zacskó vaníliás cukor
a zseléhez
- 3-4 közepes nagyságú mandarin
- 1-2 csapott ek. őrölt zselatin
- 1-2 tk. porcukor

Elkészítés : 

A tejfölt kikeverem a vaníliás cukorral, és egy kevés porcukorral.
A desszertes poharat / tálkát / kelyhet az édes tejfölkrémmel és keksszel rétegezem.
A mandarinok héját lereszelem, a levét kifacsarom. A zselatint beáztatom 3-4 ek. mandarinlébe, hagyom, hogy megduzzadjon. A maradék gyümölcslét ízesítem egy kevés cukorral, ha kissé túl savanykás lenne, és felforralom 1 ek. lereszelt héjjal, ezután feloldom benne a zselatint. Langyosra hűtöm, és a krémre öntöm. Aki nem szereti, leszűrheti a gyümölcsdarabokat.
Jól behűtve tálalom.










Jó étvágyat !

Linzer koszorú



Hozzávalók : 
a tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj v. margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
tölteléknek
- baracklekvár ( én most fekete ribizlis szilvalekvárt használtam )
szórni
- porcukor

Elkészítés : 

A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrom. Hűtőben pihentetem 15-30 percig.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát fél cm vastagra nyújtom, majd fodros szélű, középen lyukas és lyuk nélküli virágkiszúróval kiszaggatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, majd 180 fokon kb. 8-10 perc alatt halvány barnára sütöm.
Lekvárral összeragasztok 1-1 linzert, majd enyhén megszórom porcukorral.










Jó étvágyat !

2015. március 24., kedd

Kolbásszal töltött vagdalt




Hozzávalók : 
a húshoz
- 50 dkg darált hús ( én most marhát és csirkét használtam vegyesen )
- 2 kicsi vagy 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. mustár
- só, bors
- petrezselyem
a " tölteléknek "
- kb. 20 dkg csípős lángolt v. parasztkolbász

Elkészítés : 

A hús hozzávalóit kézzel jól összedolgozom, majd hagyom fél órát állni, hogy összeérjenek az ízek.
Előmelegítem a sütőt.
A húsmasszát elfelezem, ahogy a kolbászt is ( hosszába ). A kolbász köré tapasztom a masszát, és egyenletesen ellapogatom, hogy mindenhol befedje.
A sütőlemezre fektetett húst, közepesen forró sütőben készre sütöm.

















Jó étvágyat !

2015. március 23., hétfő

Kolbászos tatukifli



Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 csapott ek. só
- 2,5 dl  langyos víz vagy tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tk. cukor
tölteléknek
- sajt
- kolbász
kenéshez
- 1 tojás

Elkészítés : 

Az élesztőt a cukorral, 1 dl folyadékkal, valamint annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjak, kikeverem. Fél órát pihentetem.
A megkelt masszát a többi hozzávalóval tésztává gyúrom. Duplájára kelesztem.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát átgyúrom, kinyújtom és 16 cikkre vágom. A szélesebb végére sajt és kolbászfalatokat teszek, majd feltekerem a tésztát úgy, hogy tekerés közben is nyújtok rajta a sodrófával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a kifliket, majd 180 fokon aranybarnára sütöm.



Megjegyzés : A recept eredetijét, és még sok más finomságot találhattok Barbinál, aki Limara receptjét készítette el.









Jó étvágyat !

Medvehagymás pogácsa





Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 20-25 dkg tejföl
- 15 dkg puha vaj
- 2 ek. só
- 1 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 15 + 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg apróra vágott medvehagyma
- egy kevés olaj
- 1 tojás a kenéshez

Elkészítés : 

A langyos tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet tálba szórom, hozzáadom a vajat, a tejfölt, a sót, majd az élesztőt és jól kidagasztom a tésztát, majd lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát két részre osztom, mert így könnyebb dolgozni vele.
Lisztezett munkafelületen az egyik tésztát vékonyra kinyújtom, megkenem olajjal, majd megszóróm 7,5 dkg sajttal, majd, mint a bejglit feltekerem. A tekercset képzeletben három felé osztom, majd a középső rész alá hajtom az egyik,- majd a középső rész főlé a másik végét. 10 percig pihentetem.



Majd megint kinyújtom, olajozom, megszórom reszelt sajttal, feltekerem és maga alá,- fölé hajtogatom. Megint 10 perc pihenő.
Ugyanezt megcsinálom a másik tésztával is.
Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszúrom.
Előmelegítem a sütőt.
Sütőpapíros tepsibe rakom a pogácsákat, lekenem a tetejét az elhabart, egy csipet sóval ízesített tojással, majd megszórom a 10 dkg sajttal.
Előmelegített sütőben 180- 190 fokon aranybarnára sütöm.








Jó étvágyat !

Medvehagymás bagett



Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 kk. cukor
- 1 csapott ek. só
- 10 + 10 dkg reszelt sajt
- 1 tojássárga
- 5 dkg vaj
- 3-5 dkg ( ízlés szerint ) apróra vágott medvehagyma
- 1 tojássárga a kenéshez

Elkészítés : 

Az élesztőt a cukorral felfuttatom a langyos tejben, majd a liszttel, sóval, 10 dkg reszelt sajttal, a tojássárgával, a vajjal és a medvehagymával tésztává gyúrom. Meleg helyen a duplájára kelesztem.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát kétfelé osztom. Egyesével oválissá nyújtom, majd feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, és hagyom 20 percig pihenni.
Lekenem tojássárgával, majd 200 fokon, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.







Megjegyzés : Az eredeti recept AranyTepsi oldalán olvasható.













Jó étvágyat !

2015. március 19., csütörtök

Narancslekvárral töltött csörögefánk





Hozzávalók : 

- 1 adag csörögefánk tészta
- ( házi ) narancslekvár
- olaj
- porcukor

Elkészítés : 

A fánk tésztáját a recept szerint elkészítem. 10-15 percet pihentetem.
Lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagra kinyújtom a tésztát, majd a felére, 1-2 cm-re egymástól, 1 tk.-nyi lekvárt kanalazok.



Ráhajtom a másik felét. A lekvár közötti részeket lesimítom, hogy a fölösleges levegő távozhasson.



Egy késsel, derelye,- vagy pizzavágóval kockára vágom a tésztát.




Egy magas falú lábosba olajat hevítek, majd a fánkot aranybarnára sütöm.
Porcukorral meghintve kínálom.




Megjegyzés : A fánk megnő sütés közben, így egyszerre sose rakjunk túl sok tésztát a lábosba.












Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...