Print Friendly and PDF

2016. október 7., péntek

Blaha Lujza torta - natúr linzertésztából




Az eredeti recept szerint a tésztalapok dióval ízesített linzerból készülnek, de nekem most natúr ízesítésű omlós tésztám pihent egy ideje a hűtőbe, így ezzel készült.
A Blaha Lujza esküvőjére készült torta, mely méltán viseli a nevét, kitűnő éke lehet egy ünnepi menü lezárásának. Eme funkciót töltötte be nálunk is, mikor Anyu szülinapjára - és kérésére - ez a sütemény készült.





Hozzávalók : 
Egy 18 cm-es tortához

a tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez
- házi vagy bolti málnalekvár
a bevonáshoz
- 25 dkg cukor
- 8 ek. ( 125 ml ) víz
- 1 tk. ecet
- 1 tk. málnaszörp

Elkészítés : 

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 30 percig hűtőben pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
A tésztát 5 részre osztom, majd lisztezett munkafelületen mindegyik kb. 18 centisre kinyújtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, villával megszurkálva, egyenként megsütöm a tésztalapokat, amiket ha kihűltek megkenem a lekvárral és egymásra helyezem. Hűtőben pihentetem.
A bevonáshoz a cukrot felteszem főni a vízzel és a szörppel, és forrástól számítva 10 percig hagyom lobogni. Ezután hőálló tálba öntöm és habverővel kevergetem, amíg átlátszó léből matt, rózsaszínűre " kifehéredő " sűrű masszát kapok, amit gyors a tortára öntök.
Pár órát vagy egy éjszakát hűtőben hagyom pihenni, majd szeletekre kínálom.





Megjegyzés : Az eredeti recept teller cake bejegyzésében vagy a magyar konyha oldalán olvasható:
Dió lapokkal dolgozhatunk, ha kb. 5-7 dkg lisztet darált dióval helyettesítünk.












Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

  1. De szép lett! Köszönöm az említésemet. :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm ! :) A tiéd is nagyon ínycsiklandozó és ebből adódóan ihletet adó volt.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...