Print Friendly and PDF

2014. május 14., szerda

Baconba tekert, sült csirkecomb, citromos-fokhagymás joghurtban " tocsogó " salátával és pitával



Hozzávalók : 
a húshoz
- 4-5 darab csirkecomb ( felső )
- 4-5 szelet bacon
- 2 nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj ( fokhagymás )
-  só, bors
a salátához
- 1 db. fejes saláta
- fél fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3-5 darab koktélparadicsom
a dressinghez
- 1 nagy doboz joghurt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 fél citrom reszelt héja
- só, bors
továbbá
- 4-5 darab pita ( a recept itt olvasható )

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A csirkecombot megszabadítom a bőrétől, kicsontozom, megmosom. Konyhai papírtörlőn leitatom a felesleges nedvességet róla, sózom, borsozom mind a két oldalát, majd betekerem a baconba.
Egy jénai tálat, vagy egy tepsit meglocsolok olajjal. A hagymát és a fokhagymát nem túl vékonyra felszeletelem, beleszórom a tepsibe, és megsózom. Erre a hagymaágyra fektetem a baconba göngyölt combokat. Felöntöm 0,5 dl vízzel, majd közepes hőfokon kb. 20-30 perc alatt készre sütöm.
A fejes salátát leveleire szedem, egyenként lemosom, majd egy tálba tépkedem ( nem vágom, szeletelem !!! ) A petrezselymet is alaposan megmosom, majd letépkedem a száráról. Ebben a salátában nemcsak, mint fűszer, hanem friss levelei salátalevélként kapnak helyet. A fél fej hagymát minél vékonyabbra szeletelem, és ezt is a salátához adom. Az ujjaimmal jól átmozgatom a keveréket, majd felhasználásig a hűtőbe teszem.
A dressinghez, öntethez egy tálban kikeverem a joghurtot ízlés szerint sóval, borssal, reszelt fokhagymával és a citromhéjjal. Jól behűtöm felhasználásig.
Mikor kész a csirkecomb, hagyom hűlni, majd nagyobb szeletekre vágom.
Tálalásnál a hús mellé a salátából a tányérra halmozok egy szép adagot, meglocsolom az öntettel, majd 2-3, félbevágott koktélparadicsomot ültetek a tetejére.Pitával kínálom. A főtt hagymát külön tálban szervírozom.

















Jó étvágyat !

2014. május 13., kedd

Pita






Aki teheti, mindenképp nézzen körül Limara blogjában, ahonnan ez a recept való.



Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő ( én szárítottat használtam )
- 3 dl langyos víz
- 1 ek. só
- 2 ek. olaj ( én fokhagymás olajat használtam )
- 1 tk. cukor

Elkészítés : 

A hozzávalókból ruganyos, sima tésztát dagasztok, majd pihentetem 30 percet.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen kézzel rúddá sodrom a tésztát, majd 8 darabra vágom. A darabokat gombócokká formálom, majd kissé ovális ( de lehet kerek ) alakúra nyújtom. Pihentetem 10 percet, majd a forró sütőt sütőrácsán 5-7 perc alatt készre sütöm.
Remek kísérője lehet grillezett vagy sült húsoknak. Töltve vagy magában is fogyasztható.







Megjegyzés : Ha nem fogy el azonnal ( erre azért kevés az esély ) , kitűnő felcsíkozva salátákba, vagy félbevágva, szósszal megkenve, pizzákhoz.











Jó étvágyat !

2014. május 9., péntek

Kolozsvári rakott káposzta



Hozzávalók : 

- 1-1,5 kg savanyú káposzta
- 40 dkg rizs
- 50 dkg darált hús
- 10 dkg füstölt szalonna
- olaj
- só, bors, fűszerpaprika
- 3 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg kolbász
- majoránna

Elkészítés : 

A rizs sózom, majd dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és megfőzöm. A szalonnát felkockázom, zsírjára olvasztom. Hozzáadom a darált húst, majd 1 fej apróra vágott hagymával megpirítom. Ha készre főtt a rizs, összekeverem vele.
A káposztát, ha túl savanyú, kissé leöblítem, majd rövidebbre vágom.a szálakat.
Egy lábosba az olajon megfonnyasztom a maradék apróra vágott hagymát, fokhagymát. Megszórom a pirospaprikával, a majoránnával, sózom, borsozom, belerakom a káposztát és felöntöm vízzel. Lefedve, kis lángon puhára főzöm, majd fedő nélkül, elforralva róla a felesleges vizet, ha szükséges
Előmelegítem a sütőt. Előkészítek egy tepsit, olajozom, morzsázom.
A káposzta szaftjából egy keveset a kész rizsre locsolok, majd hozzáadom a felkarikázott kolbászt. A harmad részét beleterítem a tepsibe. Rá a káposzta, majd megint a rizs és így tovább. Úgy csinálom, hogy rizzsel fejezzem be a műveletet.
Forró sütőben 20-30 perc alatt megsütöm.




Megjegyzés : A rétegek közé főtt tojást, sajtot is tehetünk, illetve a tetejére tejfölben elkevert, reszelt, füstölt sajtot.











Jó étvágyat !

Mini kakaós csiga



Hozzávalók : 

- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2-3 dkg cukor
- egy csipet só
- 4 ek. hideg víz
- 1 ek. 10%-os étkezési ecet
- 2-3 ek. tejszín a kenéshez
- 5 dkg cukor és 2-3 kk. cukrozatlan kakaópor keveréke

Elkészítés :

A vajat elmorzsolom a sóval, cukorral és a liszttel. A közepére mélyedést készítek, és abba öntöm a vizet és az ecetet. Gyors mozdulatokkal ( hogy a kéz melegétől ne puhuljon a vaj ) összegyúrom.
30 perc pihentetés következik.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen vékonyra kinyújtom a tésztát, majd feltekerem, mint a bejglit. Képzeletbe három részre osztom, majd az egyik harmadot a középső rész alá, a másik harmadot pedig fölé hajtogatom.
Újra kinyújtom 0,5 -1 cm vastagra. Megkenem a tejszínnel, majd rá szórom a cukros kakaóport. Feltekerem, majd 3-4 centi vastagságban szeletelem.
Sütőpapírral bélelt tepsi teszem a csigákat, majd forró sütőbe tolom, és aranybarnára sütöm.
Porcukorral megszórva kínálom.








Jó étvágyat !

2014. május 8., csütörtök

Túrógombóc




Hozzávalók : 

- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 2 ek. búzadara
- 1 ek. liszt
- 1 ek. tejföl
- csipet só
a hempergetéshez
- vaj, zsemlemorzsa
a tálaláshoz
- tejföl, porcukor

Elkészítés : 

A hozzávalókat összedolgozom, majd hagyom állni 15 percet. Odateszek egy fazékba vizet forrni.
Ezalatt a vajon megpirítom aranybarnára a zsemlemorzsát.
A masszából gombócokat formázok, majd a forrásban lévő vízben addig főzöm, amíg felbukkannak a gömböcök a víz tetején. Beleforgatom a morzsába.
Hidegen vagy melegen, tejföllel és porcukorral tálalom.











Jó étvágyat !

Narancsos-túrós copf



Hozzávalók : 
8 darabhoz

- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg zsírszegény túró
- 7 ek. tej
- 6 ek. olaj
- 2 ek. akác vagy virágméz
- csipet só
- 5 dkg szeletelt mandula
- 1 tk. reszelt narancshéj
- 1-2 ek. kandírozott narancshéj, apró kockára vágva

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A hozzávalókból sima tésztát gyúrok.
8 részre vágom, mindegyiket rúddá sodrom, majd hosszában majdnem teljesen félbevágom, kihagyva 2-3 centit a tetején. A két részt egymással keresztezve copffá fonom.
200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Reggelire egy kávé,- ill. joghurt mellé fogyasztva, vagy uzsonnára dzsemmel, tea mellé is kitűnő.




Megjegyzés : Változatosan, más összetevőkkel is ízesíthetjük a tésztát ( pl. mazsola, zabpehely, aszalt gyümölcsök, stb. ) , ahogy más formát is kipróbálhatunk ( pl. kifli, csiga, stangli, stb. ) hozzá











Jó étvágyat !

Kossuth-kifli






Hozzávalók : 

- 25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 5 db tojás
- 10 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- dióbél

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verek. A sárgájákat a cukrokkal, a vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a tejet. Ezután hozzáadom a sütőporos lisztet és a tojáshabot.
Egy közepes méretű tepsit kibélelek sütőpapírral, és beleöntöm a masszát, majd a tetejét sűrűn megszórom dióval ( épp csak egy kicsit tördelem meg )
180 fokon, 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Mikor kihűlt pogácsaszaggatóval, vagy egy pohárral félhold alakú, kifli formát vágok belőle.
Porcukorral meghintve kínálom.











Jó étvágyat !

2014. május 5., hétfő

Focaccia




Hozzávalók : 

- 45 dkg liszt
- 1 kocka élesztő
- 3 dl langyos víz
- 1-2 ek. só
- 4 ek. olívaolaj
- 1 kk. fokhagymapor
- 1-2 kk. apróra vágott rozmaring
- 5-8 dkg apróra vágott zöld olívabogyó
a tetejére
- víz
- olívaolaj

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
Az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatjuk a langyos vízben.
Egy tálba szórom a lisztet, hozzáadom felfutott élesztőt és a többi hozzávalót. Lágy tésztává gyúrom, majd 30 percig kelesztem. Ezután kinyújtom, tepsibe fektetem, ujjbeggyel mélyedéseket nyomkodok bele. Letakarom és 10 percig pihentetem.
Meglocsolom, megpaskolom kb. 3-4 ek. olívaolajjal, és egy kevés vízzel.
200 fokos sütőben, 10-15 perc alatt készre sütöm.
Hűtőrácsra teszem, megkenem 2 ek. olajjal, majd egy konyharuhával letakarva hagyom hűlni.





Megjegyzés : Az ujjnyi lukakba sütés előtt rozmaringág darabokat tűzdelhetünk, megszórhatjuk durva tengeri sóval, és mikor kész, olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.
















Jó étvágyat !

Csípős répa csatni




Hozzávalók : 

- 3-4 közepes nagyságú sárgarépa
- 1 nagy paradicsom vagy 4 koktélparadicsom
- fél piros kaliforniai paprika
- 5-6 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek. apróra vágott piros chili vagy 1 kk. chili pehely / Erős Pista
- petrezselyem, rozmaring
- 1 kk. őrölt gyömbér
- fél narancs lereszelt héja
- 3-4 ek. barna cukor vagy méz
- 1,5-2,5 dl vörösbor,- vagy almaecet
- 3 ek. fokhagymás olaj

Elkészítés : 

A répát megtisztítom, megmosom, majd apró kockára vágom, csakúgy, mint a többi zöldséget.
Egy edénybe az olajon megdinsztelek 3 fej, apróra vágott hagymát, a fokhagymát, majd hozzáadom a répát. Pirítom, amíg szép sárgára színezi az összeesett hagymákat. Ezután hozzáadom a cukrot / mézet, és kissé megkaramellizálom. Hozzáadom a többi hagymát, a chilit / Erős Pistát, a narancshéjat, a gyömbért, ízlés szerint fűszerezem a finomra vágott petrezselyemmel és a rozmaringgal. Sózom, borsozom, majd felöntöm az ecettel. Közepes lángon lekvár sűrűségűre beforralom.
Kitűnő húsokhoz, grillezett zöldségekhez, de egy egyszerű pirítóshoz is.










Jó étvágyat !

Mézes kelt kalács



Hozzávalók : 
a tésztához
- 40 dkg liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 12 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- egy csipet só
- 3 dkg élesztő
- 2 tojás
- 9 dkg szeletelt mandula
- 6 dkg mazsola
mázhoz
- 6 dkg vaj
- 6 ek. méz
- 4 dkg cukor
- 10 dkg durvára vágott, hámozatlan mandula, mogyoró
" töltelék "
- 3 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg cukor
- fél ek. őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
1 dl tejet a cukorral, sóval, vajjal fölforralok, majd lehűtöm langyosra.
Az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatom 0,5 dl langyos tejben.
A lisztet egy tálba szórom, majd hozzáadom a mandulát, a mazsolát, a tojást, a vajas tejet, és az élesztőt. Jól nyújtható tésztává gyúrom, majd 20 percig kelesztem.
A máz hozzávalóit felolvasztom, majd egy 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaforma aljára öntöm.
Lisztezett munkafelületen a tésztát téglalappá nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal és megszórom a fahéjas/mézeskalácsos cukorral. Feltekerem, majd 2-3 cm széles darabokra vágom, amiket gombócokká formázok, és körberakom, kirakom a tortaformát.
190-200 fokos sütőbe, 20-30 percig, aranybarnára sütöm.
Rácson kihűtöm, majd szeletelem.













Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...