Print Friendly and PDF

2014. április 3., csütörtök

Sajtos-tejfölös pogácsa




Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 20 dkg tejföl
- 15 dkg puha vaj
- 1 ek. só
- 1 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 15 + 10 dkg reszelt sajt
- egy kevés olaj
- 1 tojás a kenéshez

Elkészítés : 

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szórom, hozzáadom a vajat, a tejfölt, a sót, majd az élesztőt és jól kidagasztom a tésztát, majd lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát két részre osztom, mert így könnyebb dolgozni vele.
Lisztezett munkafelületen az egyik tésztát vékonyra kinyújtom, megkenem olajjal, majd megszóróm 7,5 dkg sajttal, majd, mint a bejglit feltekerem. A tekercset képzeletben három felé osztom, majd a középső rész alá hajtom az egyik,- majd a középső rész főlé a másik végét. 10 percig pihentetem. Majd megint kinyújtom, olajozom, megszórom reszelt sajttal, feltekerem és maga alá,- fölé hajtogatom. Megint 10 perc pihenő.
Ugyanezt megcsinálom a másik tésztával is.
Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszúrom.
Sütőpapíros tepsibe rakom a pogácsákat, lekenem a tetejét az elhabart, egy csipet sóval ízesített tojással, majd megszórom a 10 dkg sajttal.
Előmelegített sütőben 180- 190 fokon aranybarnára sütöm.






Megjegyzés : A recept a Kifőztük magazinból származik.











Jó étvágyat !

Sajtos tejeskifli



Hozzávalók : 

- 50 dkg liszt
- 1 kk. só
- 8 dkg vaj
- 2,5 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- 10-15 dkg reszelt sajt

Elkészítés : 

A langyos tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalót elmorzsoljuk, majd élesztővel tésztává gyúrjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát két felé osztom, mert így könnyebb dolgozni vele.
Lisztezett munkafelületen nagy köralakra nyújtom, mintha pizzát készítenék. Ezután 8 cikkre vágom, olvasztott vajjal megkenem, megszórom egy kevés sajttal, és a szélesebb felétől fogva feltekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a kifliket, megkenem a tetejét tejjel, majd megszórom reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütöm.











Jó étvágyat !

Rózsafánk



Hozzávalók : 

- 35 dkg liszt
- 5 tojás sárgája
- 1 kis pohár tejföl
- 2-3 cl rum
- 1 csomag sütőpor
- porcukor, lekvár, csokoládé...

Elkészítés : 

A hozzávalókból sima, ruganyos tésztát gyúrok. Pihentetem 10 percig. Előveszek három különböző átmérőjű, kör alakú kiszúrót.
Közben egy magas falú lábosban olajat melegítek.
A tésztát lisztezett munkafelületen nem túl vékonyra, kb. fél centi vastagra nyújtom. A háromféle szaggatóval azonos mennyiségű tésztát kiszúrok. Ezt követően a legkisebb kör kivételével a tészták széleit 4-5 helyen 1 centire bevágom.
A legnagyobb átmérőjű kör közepét vizes ujjal benedvesítem, majd ráhelyezem a középső méretű tésztakorongot, a közepénél kissé megnyomkodva, hogy hozzáragadjon az alsó részhez. Így járok el a legkisebb koronggal is, majd a többi tésztával.


A tornyokat aranybarnára sütöm az olajban.
Még forrón meghintem porcukorral. Ízlés szerint lekvárral vagy olvasztott csokoládéval is kínálható.





Megjegyzés : A lábosba ne tegyünk egyszerre túl sok tésztát, mert sülés közben megdagadnak.
A fánk tésztában az alkohol segít, hogy sülés közben ne szívjon magába túl sok olajat.












Jó étvágyat !

Csöröge fánk ( más néven Forgács fánk )




Hozzávalók: 

- 35 dkg liszt
- 5 tojás sárgája
- 1 kis pohár tejföl
- 2-3 cl rum
- 1 csomag sütőpor
- lekvár, porcukor a tálaláshoz

Elkészítés : 



A hozzávalókból sima, ruganyos tésztát gyúrok. Pihentetem 10 percet.



Egy lábosba olajat öntök, és felteszem a gázra melegedni.
A tésztát lisztezett munkafelületen 2-3 mm vékonyra nyújtom, majd derelyevágóval vagy egy késsel 2-3 ujjnyi széles csíkokra vágom. Ezután négyzetre, téglalapra - én rombusz alakúra - vágom. Az így kapott tésztalapok közepét átlósat bevágom, majd az egyik szemközti csücsköt áthúzom a résen.



A felforrósított olajba aranybarnára sütöm, majd papírtörlőre szedem.
Még melegen tálba halmozom, megszórom porcukorral, és ízlés szerint lekvárral kínálható.




Megjegyzés : A tészta sülés közben dagad, ezért ne tegyünk egyszerre túl sokat a lábosba.
Ha lehet, az alkoholt ne hagyjuk ki, mert segít abban, hogy a fánk ne szívja meg magát nagyon olajjal.
Túróval és lekvárral töltve is fenséges !                                                                                        





 

























Jó étvágyat !

2014. március 13., csütörtök

Pöttyös almás pite




Hozzávalók : 

a tésztához
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- csipet só
töltelékhez
- 2 kg alma
- 8-10 dkg nádcukor
- őrölt fahéj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- kb. 10 dkg édes morzsa ( darált keksz )

Elkészítés :

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd tésztává gyúrjuk a tejfölben kikevert élesztővel, és a többi hozzávalóval 30 percig pihentessük.
Ezalatt az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. 10-15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és lábosba tesszük.. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és héját, ízlés szerint őrölt fahéjat.
Amíg kicsit hűl a készre párolt alma, addig 2 részre osztjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. Az egyiket beleterítjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, megszórjuk a morzsával ( ez felszívja a felesleges nedvességet a töltelékből, és nem ázik el a tészta ) majd ráhalmozzuk a tölteléket. A másik tésztalapból apró köröket szúrunk ki, nem túl közel egymáshoz ( kb. 1-2 cm átmérőjű köröket készítsünk ; ehhez én - a pont kéznél lévő - a habzsákhoz való csillagcső csillagmentes végét használtam ) A művelet végeztével lazán feltekerjük a lyukas tésztalapunkat a sodrófára és betakarjuk, befedjük a pitét vele.
Előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.
Porcukorral hintve tálaljuk.

                                                   












Jó étvágyat !

Túrókifli





Hozzávalók : 

tésztához
- 50 dkg tehéntúró
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 55 dkg liszt
- 1 citrom lereszelt héja
hempergetéshez
-  nádcukor
- durvára vágott dió / mandula / mogyoró

Elkészítés : 

Összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, és egy órát pihentetjük.
Az ízlés szerinti csonthéjasokat durvára daráljuk, vágjuk és a cukorral összekeverjük.
Pihentetés után a tésztát 4 részre osztjuk. A munkafelületet megszórjuk a cukros csonthéjasokkal ( liszt egyáltalán nem kell ) és a tésztát kör alakúra kinyújtjuk rajta. Nyújtás közben a cukros keverék beleragad a tésztába, így meggátolja a deszkára ragadást. A kinyújtott tésztát cikkekre vágjuk, majd a szélesebb végénél fogva feltekerjük, és a végeit szarvacska / kifli formájúra behajlítjuk. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük a kifliket.
A kész, meleg süteményt porcukorral is meghinthetjük.





Megjegyzés :  A kifliket meg is tölthetjük feltekerés előtt csokoládéval, túrós töltelékkel stb... A végeit étcsokoládéba, majd kókuszreszelékbe márthatjuk, és kitűnő uzsonna.












Jó étvágyat !

Máklepény, vörösboros szilvaraguval



Hozzávalók:

tésztához
- 3 egész tojás
- 18 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
szilvaraguhoz
- fél kg szilva
- 1 kk. őrölt fahéj
-1 dl száraz vörösbor
- fél citrom reszelt héja
- 2-3 ek. cukor,
- kb. 0,5 dl víz

Elkészítés : 

A tojásokat a cukrokkal és a tej felével kikeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a mákot, a sütőporos lisztet és a maradék tejet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
Előmelegített sütőben 175 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A szilvaraguhoz a cukrot és a vizet közepes hőmérsékleten felteszem egy lábosba melegedni. Mikor a cukor elolvadt, rádobom a megmosott, kimagozott és apró darabokra vágott szilvát, megszórom a fahéjjal, a citromhéjjal és magasabb lángon forralom, amíg a gyümölcs megpuhul és kissé összeesik. Ekkor ráöntöm a vörösbort, és hagyom, hogy lekvársűrűségűre párolódjon.
A már kihűlt süteményt felkockázom, és megkenem a szilvaraguval a tetejét. Ízlés szerint porcukorral is meg lehet szórni.












Jó étvágyat !

2014. március 12., szerda

Albert keksz-szendvics




Hozzávalók : 

- 1 csomag Albert keksz
- 1 csomag főzhető vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 7-8 dkg cukor
- eperlekvár

Elkészítés : 

3 dl tejet a cukorral felforralom, majd az 1 dl tejben elkevert pudingport hozzáadva sűrű pudingot főzök.
Egy tálcára alufóliát terítek és kiöntöm rá a kekszet ( így könnyebb dolgozni vele )
Meleg pudingot kenek egy kekszre, majd rárakok egy következőt. Azt is megkenem pudinggal és arra is teszek egy kekszet... és így tovább.
Mivel a puding lágysága miatt nem lehet toronyba " építkezni " a kekszekkel, - mert több keksz egymásra pakolása után eldőlne, szétcsúszna - így " eldöntöttem a keksztornyot " és egymás elé ragasztottam a kekszeket. Érdemes arra is figyelni és úgy helyezni a már összeragasztott kekszeket az alufólián, hogy a végén fel lehessen tekerni, becsomagolva vele a kekszet, hogy megtartsa a formáját dermedésig.
A hűtőben való dermedés után a fóliát levesszük róla, majd ferdén elkezdjük szeletelni.
Két szeletet lekvárral (  házi eperlekvárt használtam ) összetapasztunk.






Megjegyzés : Látványos sütemény készíthető húsvétra a szeletelésnek köszönhető tojásforma végett. Többféle színű ( eper, puncs, csokoládé, tejszín, banán, mogyoró stb. ) pudingot készíthetünk, és ezeket váltogatva ragasztjuk össze a kekszeket. Így lesz színes, " festett " tojásunk.
A széleket olvasztott fehér,- tej,- vagy étcsokoládéba márthatjuk.
















Jó étvágyat !

Csokis vajas keksz


Hozzávalók : 

- 25 dkg margarin
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg étcsokoládé darabolva vagy pasztillaként

Elkészítés : 

A margarint a cukrokkal és a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a csokoládét. Habzsákba töltve ( vagy két kiskanál segítségével ),  sütőpapírral kibélelt tepsire kis halmokat nyomunk nem túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek.




Megjegyzés : A kekszet bele is márthatjuk csokiba, vagy csak áthúzhatjuk vele a tetejét ( lásd a képen ).
A kész sütemény eperlekvárba, majd utána kókuszreszelékbe mártva még ínycsiklandozóbb.
Variálhatunk az összetevőkkel is, ha a vaj egy részét pl. mogyoróvajjal helyettesítjük.










Jó étvágyat !

Szilvalekváros papucs





A receptet épp akkor találtam, amikor a nagybátyám lévén sikerült házi készítésű, isteni finom szatmári szilvalekvárhoz jutnom.
Az első tepsit még az eredeti recept szerint készítettem ( mely Gabriella blogjában olvasható ), de a másodikat már egy kicsit a saját ízlésemre alakítottam.
Íme !


Hozzávalók : 

- 400 g liszt
- 200 g zsír
- 1 kocka élesztő
- 40 gr. porcukor
- 2,5 dl tejföl
- csipet só
- házi, szatmári szilvalekvár
- kevés szatmári szilvapálinka ( elhagyható )
- cukor
- fahéj

Elkészítés : 

Az élesztőt kb. 1 dl.-nyi tejfölben kikeverem, feloldom, majd a liszttel, zsírral, porcukorral, sóval és a maradék tejföllel sima tésztává gyúrom.
30 perc pihentetés után a tésztát elfelezem, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Egy adag tésztát kinyújtok, majd feltekerem. Az így kapott roládot képzeletben három részre osztom ( akár a kezünk élével be is jelölhetjük ), és a két szélső rész egyikét a középső rész alá, a másikat fölé hajtogatom.



Ezután ismét kinyújtom, majd négyzeteket vágok belőle.
Kikeverem a lekvárt pár csepp pálinkával, majd a négyzetek közepére kanalazok egy keveset. A két szemközti csücsköt összefogva, maga alá hajtogatom és kissé lenyomkodom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezem őket.


Előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütöm.
Amíg sül a sütemény, finom szemcséjű kristálycukorba fahéjat keverek, majd a kész, még forró papucsokat belemártom.



















Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...