A receptet épp akkor találtam, amikor a nagybátyám lévén sikerült házi készítésű, isteni finom szatmári szilvalekvárhoz jutnom.
Az első tepsit még az eredeti recept szerint készítettem ( mely Gabriella blogjában olvasható ), de a másodikat már egy kicsit a saját ízlésemre alakítottam.
Íme !
Hozzávalók :
- 400 g liszt
- 200 g zsír
- 1 kocka élesztő
- 40 gr. porcukor
- 2,5 dl tejföl
- csipet só
- házi, szatmári szilvalekvár
- kevés szatmári szilvapálinka ( elhagyható )
- cukor
- fahéj
Elkészítés :
Az élesztőt kb. 1 dl.-nyi tejfölben kikeverem, feloldom, majd a liszttel, zsírral, porcukorral, sóval és a maradék tejföllel sima tésztává gyúrom.
30 perc pihentetés után a tésztát elfelezem, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Egy adag tésztát kinyújtok, majd feltekerem. Az így kapott roládot képzeletben három részre osztom ( akár a kezünk élével be is jelölhetjük ), és a két szélső rész egyikét a középső rész alá, a másikat fölé hajtogatom.
Ezután ismét kinyújtom, majd négyzeteket vágok belőle.
Kikeverem a lekvárt pár csepp pálinkával, majd a négyzetek közepére kanalazok egy keveset. A két szemközti csücsköt összefogva, maga alá hajtogatom és kissé lenyomkodom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezem őket.
Előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütöm.
Amíg sül a sütemény, finom szemcséjű kristálycukorba fahéjat keverek, majd a kész, még forró papucsokat belemártom.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése