Print Friendly and PDF

2014. március 13., csütörtök

Pöttyös almás pite




Hozzávalók : 

a tésztához
- 40 dkg liszt
- 16 dkg margarin
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- csipet só
töltelékhez
- 2 kg alma
- 8-10 dkg nádcukor
- őrölt fahéj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- kb. 10 dkg édes morzsa ( darált keksz )

Elkészítés :

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd tésztává gyúrjuk a tejfölben kikevert élesztővel, és a többi hozzávalóval 30 percig pihentessük.
Ezalatt az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. 10-15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és lábosba tesszük.. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és héját, ízlés szerint őrölt fahéjat.
Amíg kicsit hűl a készre párolt alma, addig 2 részre osztjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. Az egyiket beleterítjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, megszórjuk a morzsával ( ez felszívja a felesleges nedvességet a töltelékből, és nem ázik el a tészta ) majd ráhalmozzuk a tölteléket. A másik tésztalapból apró köröket szúrunk ki, nem túl közel egymáshoz ( kb. 1-2 cm átmérőjű köröket készítsünk ; ehhez én - a pont kéznél lévő - a habzsákhoz való csillagcső csillagmentes végét használtam ) A művelet végeztével lazán feltekerjük a lyukas tésztalapunkat a sodrófára és betakarjuk, befedjük a pitét vele.
Előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.
Porcukorral hintve tálaljuk.

                                                    









Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...