Hozzávalók :
a citromkenyérhez
- 200 g liszt + fél csomag sütőpor
- 200 ml tej
- 100 ml olaj
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 tojás
- 115 g cukor + 2 csomag vaníliás cukor
továbbá
- 1 citrom
az áfonyalekvárhoz
- kb. 200 g áfonya
- kb. 50 g nádcukor
- citromlé
a krémhez
- 150 g mascarpone
- ízlés szerinti porcukor
- reszelt citromhéj
a mázhoz
- citromlé
- átszitált porcukor
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A 2 citrom héját lereszelem ( külön tálkába ; az egyik adag a citromkenyérbe, a másik a krémbe kerül ) a levüket egy közös kancsóba facsarom.
A citromkenyér hozzávalóit egy tálba mérem, csomómentesre kikeverem, majd sütőpapírral bélelt kenyérformába öntöm. 180 fokon készre sütöm. Tűpróba ! Ha kész, sütőrácson hagyom hűlni.
Elkészítem az lekvárt.
A megmosott áfonyát egy lábosba szórom a cukorral, 2-3 ek.-nyi vízzel, majd közepesen nagy lángon, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Igazából megvárom amíg az áfonyaszemek kirepednek és kissé sziruposra főnek a cukorral. Miután levettem a tűzről, megkóstolom és egy kis citromlevet adok hozzá, hogy pikáns legyen. Hagyom kihűlni.
A krémhez a mascarponét porcukorral és a citromhéjjal kihabosítom.
A citromkenyeret vízszintesen 3 részre vágom.
A legalsó lapot megkenem a lekvár felével, majd a citromos mascarponekrém felével is. Ráteszem a következő lapot, amire mehet a maradék lekvár és a krém. Befedem a tetejével.
Hűtőbe teszem 3-4 órára, hogy jól összeérjenek az ízek, majd citromléből és porcukorból készített cukormázzal locsolom meg.
Hagyom megdermedni, majd szeletekre vágva kínálom.
Jó étvágyat !
Nagyon guszta és finom lehet ezzel a különleges töltelékkel. Szívesen megkóstolnám😊
VálaszTörlésKedves Éva !
TörlésNagyon finom lett, szeretem az áfonya-citrom párost !
Ha legközelebb készítek, küldök egy-két szelettel Neked 🙂
Kedves Éva !
TörlésNagyon finom lett, szeretem az áfonya-citrom párost !
Ha legközelebb készítek, küldök egy-két szelettel Neked 🙂