Print Friendly and PDF

2015. június 24., szerda

Cseresznyés ( meggyes ) pite



Hozzávalók :
a tésztához
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj v. margarin
- 1 tojássárga
- 1 dl tejföl
- 3 dkg élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 csipet só
a meggy töltelékhez
- 1 üveg (nálam házi ) magozott cseresznye ( v. meggy ) befőtt
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- cukor, a befőtt édességétől függően
- 1 ek. citromlé
a szóráshoz
- porcukor

Elkészítés : 

A vajat elmorzsolom a liszttel, majd tésztává gyúrom a tejfölben kikevert élesztővel és a többi hozzávalóval. A tésztát kétfelé osztom, majd 30 percig pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
A töltelékhez a befőtt levét, ha nincs meg 5 dl, a megfelelő mennyiségű vízzel kipótolom. Ebből 1 dl-t kimérek, amiben csomómentesre kikeverem a pudingport, majd a maradék 4 dl-t felforralom a cukorral. Ha felforrt, besűrítem a pudinggal, hozzáadom a magozott gyümölcsöt, a citromlét és megszórom egy kevés fahéjjal. Hagyom hűlni.
Lisztezett munkafelületen kinyújtom az egyik tésztát, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetek és megszurkálom egy villával. Rásimítom a tölteléket, majd befedem a másik kinyújtott lappal, amit szintén finoman megszurkálok.
170-180 fokon aranybarnára sütöm.
Megszórom porcukorral, majd ha kihűlt, felkockázom.





Megjegyzés : Mielőtt a sütilapra kenjük a tölteléket, érdemes megkóstolni és korrigálni, ha szükséges a cukrozást, hiszen a befőtt édessége változó lehet.
A töltelékbe tehetünk aprított diót, vagy egy réteg máktölteléket is a cseresznye/meggy alá.











Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...