Print Friendly and PDF

2018. március 6., kedd

Bazsalikomos citrushabos torta, eperzselével





Szülinapot ünnepeltünk a hétvégén. 💖😍 
Noha nem ez volt az ünnepelt álmai tortája, de annak elkészültéig beérte ezzel is.
😋😋




Hozzávalók : 

a piskótához
- 6 tojás
- 12 dkg vaj
- 13 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,2 dl tej
- 30 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 citrom lereszelt héja
az eperzseléhez
- 200-250 g eper
- 1/4 citrom leve
- 50 g cukor
- 10 g őrölt zselatin
- 0,5 dl hideg víz
a citrus curd-höz
- 1 citrom lereszelt héja és leve
- 1 narancs lereszelt héja és leve
- 3 kisebb vagy 2 nagy tojás
- 8-10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
továbbá
- 12-13 levél bazsalikom
- 3-4 ek. eperlekvár
- 2,5 dl Meggle cukrászhab vagy ugyanennyi habtejszín + 1 csomag habfixáló
a tetejére
- 1 dl cukrászhab vagy habtejszín

Elkészítés : 

Először a citruskrémet és a zselét kell elkészíteni, akár már előző nap.
A citrus curd-höz a hozzávalókat vízgőz fölött kevergetve besűrítem, majd frissentartó fóliával letakarva kihűtöm. A zseléhez a zselatin felöntöm a vízzel, és hagyom megduzzadni. Az epret feldarabolom, meglocsolom a citromlével, megszórom a cukorral és közepes lángon a saját levében kissé megpárolom, majd leturmixolom. Visszateszem a tűzhelyre, ha kissé sűrű, hozzáadok 2-3 ek. vizet, majd a megduzzadt zselatint, amit addig kevergetek, amíg feloldódik. A tortaforma átmérőjénél pár centivel kisebb tányért vagy lapos tálat kibélelek fóliával, és ráöntve dermesztem a zselét.
Előmelegítem a sütőt.
A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verem. A sárgájákat a cukrokkal, a citromhéjjal és a vajjal kihabosítom, majd hozzáadom a tejet. A masszában csomómentesen elkeverem a tojáshabot és a sütőporos lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába ( 26 cm-es ) simítom a masszát és 180 fokon készre sütöm. Tűpróba ! Ha kész, sütőrácson hagyom hűlni.
A tortalapot 4 lapra vágom ( kettőt félreteszek, csak kettőre van szükségem ). 1 lapot a kapcsos tortaformába visszateszek. Megkenem a lekvárral. A cukrászhabot keményre verem, majd összekeverem a lehűlt citromkrémmel és a finomra vágott bazsalikommal. Ennek a habnak a felét rákenem a lekváros piskótára. Óvatosan ráhelyezem az eperzselét, majd rákenem a maradék habot. Befedem a másik piskótalappal. 2-3 órára hűtőbe teszem, majd bevonom a felvert habbal.
Bazsalikommal díszítem.














Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...