2018. június 8., péntek
Vaníliakrémes-meggyes máktorta
Hozzávalók :
az omlós tésztához
- 21 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 1 tojássárga
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
a töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- porcukor, ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- őrölt fahéj, ízlés szerint
- 1 kis doboz tejföl ( 20 %-os )
- kb. 15-20 dkg magozott meggy
a vaníliakrémhez
- 8 dl tej
- 1 nagy tojás sárgája ( vagy 2 kicsi )
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8-10 dkg cukor
Elkészítés :
Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tészta hozzávalóit, fóliába csomagolom és fél órára a hűtőben pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
A töltelékhez a mákot kikeverem a cukrokkal, a fahéjjal és a tejföllel, hogy egy kenhető masszát kapjak. Lisztezett munkafelületen kinyújtom a tésztát, és sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformába fektetem. Villával megszurkálom, majd rákenem a mákot úgy, a szélét kb 0,5 cm-es sávban szabadon hagyom. 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Ha kész, a formában hagyom kicsit hűlni.
1,5 dl tejben csomómentesre kikeverem a pudingport a tojássárgával, majd a maradék tejet a cukrokkal felforralom és megfőzöm a pudingot.
A mákos torta tetejét megszórom a meggyel, majd ráöntöm a pudingot. Hagyom hűlni, majd hűtőben dermesztem.
Szeletekre vágva kínálom.
Jó étvágyat !
Címkék:
Cukor,
Fahéj,
Liszt,
Mák,
Meggy,
Omlós ( linzer ) tészta,
Porcukor,
Pudingpor,
Tej,
Tejföl,
Tojássárga,
Torta,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése