Print Friendly and PDF

2024. december 25., szerda

Bejgli


 


Hozzávalók :
a tésztához
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj/margarin
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- csipet só
- 2 ek. rum
a mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- ízlés szerint porcukor és őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db körte lereszelve
- fél citrom lereszelt héja
a diós töltelékhez
- 15-20 dkg darált dió
- baracklekvár, ízlés szerint
- ízlés szerint porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint rumba áztatott mazsola
a szilvás-marcipános töltelékhez
- 20 dkg marcipán
- szatmári szilvalekvár
a spekulatius töltelekhez
- sima és ropogós spekulatius krém
a kenéshez
- 1 tojás sárgája és fehérjéje

Elkészítés : 

Egy kevés cukorral a langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává dagasztom. 20-30 percet pihentetem, amíg előkészítem a töltelékeket. A diós és mákos töltelék hozzávalóit egy-egy tálba kikeverem. 
Előmelegítem a sütőt. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrom a tésztát, majd 4 felé osztom. A bejgli tésztákat egyesével kinyújtom, majd megtöltöm.
Az elsőt megkenem a mákkal, a másodikat a diós töltelékkel, a harmadikra vastagon selymes spekulatius krémet kenek, amire vékony rétegben rákanalazok a ropogós fajtaból is, majd a negyedik tésztára kerül a szilvalekvár, amit beterítek a kinyújtott marcipánnal. Szorosan feltekerem a tésztákat, a tepsibe helyezem őket és lekenem a tetejüket és az oldalukat tojássárgájával. Hűvös, hideg helyen hagyom 30-60 percig pihenni, utána lekenem  tojásfehérjével és megint pihentetem egy fél órát.
Kb. 175 fokon aranybarnára sütöm.










Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...