Print Friendly and PDF

2016. március 12., szombat

Jókai bableves






Hozzávalók : 

- 1 kg húsos, füstölt csont ( vagy előfőzött csülök )
- 30-50 dkg bab
- 10-15 dkg füstölt kolbász
- 3 szál  nagy sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. olaj
- só, bors
- babérlevél
- 2-3 ek. liszt
- 1 tk. pirospaprika
- kb. 2 dl tejföl

Elkészítés : 

Előző este hideg vízbe beáztattam a babot.
Másnap a zöldségeket megtisztítom. A répákat és a kolbászt felkarikázom, a hagymát finomra vágom.
Egy fazékba felteszem főni a csontot a babérlevéllel és az egész fokhagymával. Ha félig megpuhult a hús, kiveszem a csontot. Leszedem a húst és a leveshez adom a répákkal, a babbal és a kolbásszal együtt. Puhára főzök mindent.
Rántást készítek.
A lisztet az olajon megpirítom. Hozzáadom a hagymát, amivel még egy kicsit pirítom. Lehúzom a tűzről és megszórom a fűszerpaprikával és felöntöm kb. 2,5-3 dl vízzel. Csomómentesre kikeverem, majd a tejfölt is hozzáadom. Ezzel sűrítem a levest. Sózom, borsozom.
Ízlés szerint csipetkével is tálalható.




Megjegyzés : A receptet Lajos Mari receptje ihlette.











Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...