Print Friendly and PDF

2014. december 21., vasárnap

Habkarika




Habcsókot készíteni sokféle módon készíthetünk.
A legegyszerűbb változat, mikor a félig felvert tojásfehérjébe fokozatosan szórjuk a cukrot ( francia habcsók ), majd egy kevés keményítő és citromlé/ecet hozzáadása után töltjük habzsákba a masszát, és formázzuk a kívánt alakzatra. Én jobban szeretek olasz habcsókalappal dolgozni, amikor a fehérjehabhoz víz és cukor elegyéből főzött szirupot kell adni.
Lehet, hogy valakinek meg épp a svájci habcsók ( vízgőzön verjük a fehérjét a cukorral ) tetszik.


Hozzávalók :

- 230 g porcukor
- 3 cl víz
- 115g tojásfehérje ( kb. 3 nagyobb tojásé )

Elkészítés :

A sütőt a legalacsonyabb fokozaton előmelegítem.
A tojásfehérjét félkemény habbá verem, miközben a cukorból és a vízből szirupot ( forrástól számítva, közepes lángon, pár percig forralom ) főzök.
Miközben verem a habot, lassan hozzácsorgatom a forró szirupot, amivel teljesen keménnyé felverem. Közben langyosra ki is hűl.
Egy habzsákba töltve, csillagcsöves forma segítségével karikákat rajzolok a sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőbe tolva, kb. 2-3 órán át szárítom úgy, hogy a sütőajtót egy résnyire - fakanállal kitámasztva - nyitva hagyom.




Megjegyzés : A habkarikákat lehet színezni, vagy díszíteni apró cukorkákkal is, így látványosabban mutathatnak a karácsonyfán.
Akinek a gőzmentesítés megoldható gyárilag, mert olyan a sütője, az 80-100 fokon szárítsa a karikákat, ajtónyitás nélkül.












Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...