Print Friendly and PDF

2019. április 17., szerda

Gyömbéres répatorta, karamellel és fehér csokis mascarpone krémmel




Hozzávalók :

a répatortához
- 50 dkg reszelt sárgarépa
- 20 dkg nádcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2-4 ek. méz
- 4 tojás
- 2 dl  olaj
- 40 dkg liszt
- 2 tk. szódabikarbóna
- 14 dkg darált dió
- 1 kk. őrölt gyömbér
- csipet só
a krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 1-2 ek. porcukor
- 1 tojássárga
- 1 csomag fehér csokis pudingpor
- 4 dl tej
- 10 dkg fehér csoki ( 5 dkg a pudingba, 5 dkg reszelve )
- 4-5 dkg cukor
a tetejére
- 1 tubus cukrozott sűrített tej vagy karamellszósz
díszítésnek
- felezett dió

Elkészítés : 

A karamellt akár már előző nap is elkészíthetjük ; egy befőttes üvegbe nyomom a sűrített tejet, majd vízzel teli lábosba állítom és tartalék lángon 2-4 óra alatt ( a vizet mindig pótolva rajta, hogy a sűrítményig felérjen ) karamellszínűre főzöm.
A krémhez 3 dl tejet felforralok, majd a maradék tejben csomómentesre kikevert pudingporos tojássárgával besűrítem. Mikor elkészült, rögtön beletördelek 5 dkg csokit, és alaposan elkeverem, hogy felolvadjon. Tányérra kanalazom a pudingot, lefedem fóliával és szobahőmérsékleten langyosra hűtöm. A mascarponet és a porcukrot kézi mixerrel krémesre keverem, majd hozzáadom a fehér csokis pudingot. Egynemű, selymes krémmé turmixolom. Hűtőben tárolom felhasználásig.
Előmelegítem a sütőt.
Egy tálba mérem a répát, a cukrokat, a mézet, az olajat, a tojást. Alaposan elkeverem, majd hozzáadom a szárazanyagokat ( liszt, szódab., gyömbér, dió és a só ). Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es tortaformába simítom a masszát, majd aranybarnára sütöm. Tűpróba ! Rácson hagyom kihűlni.
A kihűlt tortalapot vízszintesen 3 részre vágom, majd az alsó lapot megkenem a krém 1/3-val, és  megszórom reszelt fehér csokival. Ráhelyezem a másik lapot, bevonom a maradék krém 1/3-val és megint reszelt csokit szórok rá. Végül az utolsó lapot is rárakom, és a maradék krémmel bekenem az oldalát és a tetejét.
2-3 órára hűtőbe rakom dermedni, majd tálaláskor meglocsolom a karamellszósszal és a dióval díszítem.














Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...