2020. május 6., szerda
Fraiser torta - Anyák apjára
Valószínűleg nem ez a legszebb, legtökéletesebb Fraiser torta, de az biztos, hogy a világ legcsodálatosabb Édesanyjának készült, szívem minden szeretetével.
💓💓💓
Hozzávalók :
a piskótához
- 2 nagy tojás
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg liszt
- 1,5 ek. olaj
a krémhez
- 4 tojássárga
- 5 dl tej
- 8,5 dkg cukor
- 2,5-2,5 dkg liszt és étkezési keményítő
- 1 vanília rúd
- 20 dkg vaj
továbbá
- kb. 25- 30 dkg nagyobbacska eper
a tetejére ( házi marcipán )
- 10 dkg őrölt mandula
- 7 dkg porcukor
- kb. 2 ek. víz
- pár csepp piros ételfesték
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A marcipánhoz összekutterolom a mandulát az ételfestékkel és a porcukorral, majd szinte cseppenként hozzáadom a vizet. A masszát fóliába csomagolva hűtőbe rakom felhasználásig.
A krémhez a tejet felforralom a vanília rúd kikapart magjaival és a rúddal együtt. Közben a tojássárgákat kihabosítom a cukorral, majd alaposan kikeverem a keményítős liszttel. A sárgájához adagolom több részletben a forró tejet, majd szűrőn át visszaöntöm a tojásos tejet a lábosba és közepes lángon, állandó keverés mellett besűrítem. Még forrón 5 dkg vajat hozzákeverek. Miután elkevertem, tálra kanalazom és fóliával befedve kihűtöm. A kihűlt krémet kihabosítom a vajjal. Habzsákba töltöm, majd a hűtőbe rakom felhasználásig.
A piskótához kézi mixerrel a tojásokat a cukorral fehéredésig verem, majd hozzáadom az olajat és beleszitálom a lisztet. 18 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral, és a masszát belesimítom. 180 fokon készre sütöm. Miután lehűlt, vízszintesen ketté vágom.
Az epret megmosom, kicsumázom és hosszában félbevágom ( kivéve 2-3 darabot a díszítéshez félrerakva ).
Az alsó tortalapot beleteszem a tortaformába. Egy kevés krémet nyomok a piskótára, így rakom ki a forma oldalát a felezett eprekkel ( a vágott felével kifelé ), picit belenyomva a krémbe, hogy megtartsa. Ezután a krém 3/4-ét rákenem a tortalapra, a maradék aprított eperrel rétegezve és a tetejére rakom a másik piskótalapot. A maradék krémet a tetejére kenem. Lefóliázom, majd pár órára a hűtőbe teszem, hogy kidermedjen.
Tálalás előtt a marcipánt kinyújtom, a torta nagyságának megfelelő méretet kivágok belőle, és a torta tetejére helyezem. Díszítem a torta tetejét.
Szeletekre vágva kínálom.
Megjegyzés : Az eredeti recept szerint a piskótalapokat cseresznyepálinkás sziruppal kell meglocsolgatni, illetve nem piros, hanem zöld marcipán kerül a tetejére, amit persze készen vásárolva is be lehet szerezni, nem kell bajlódni az elkészítéssel.
Jó étvágyat !
Címkék:
Anyák napja,
Cukor,
Eper,
Ételfesték,
Étkezési keményítő,
Liszt,
Mandula,
Olaj,
Porcukor,
Tej,
Tojás,
Tojássárga,
Torta,
Vaj/Margarin,
Vanília,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Gyönyörű lett, Isten éltesse anyukádat utólag is, nagyon sokáig!
VálaszTörlésKöszönöm, Zsuzsi, nagyon kedves vagy !
TörlésNeked is sok boldogságot a lánykáiddal, utólag is :)