Hozzávalók :
22 cm-es formához
a linzerhez
- 120 g liszt
- 80 g vaj
- 40 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 1 tk. reszelt citromhéj
- csipet só
a töltelékhez
- 1 kis üveg ( nekem házi ) áfonyalekvár
- 1 marék áfonya
a citromos madeleine-hez
- 2 tojás
- 100 g olvasztott vaj
- 100 g liszt + 1 tk. sütőpor + csipet só
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagyobb citrom lereszelt héja ( ebből a mennyiségből veszünk el a linzerhez 1 teáskanálnyit )
- 2 ek. citromlé
Elkészítés :
A linzer hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolva hideg helyen 15-20 percet pihentetem. Ezután lisztezett munkafelületen kinyújtom a piteforma nagyságára, elrendezem a formában, majd villával sűrűn megszúrkálom. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 percig sütöm.
A madeleine tésztájához a tojásokat a cukrokkal kihabosítom, majd jöhet bele a vaj, a citromhéj és lé, végül az átszitált sütőporos liszt.
Az elősütött tésztát megkenem a lekvárral, majd a tetejére kanalazom a piskóta tésztát, és óvatosan elkenem, hogy mindenhova jusson. A tetejét megszórom egy kevés áfonyával, majd 175-180 fokon aranybarnára, készre sütöm.
Szeletelve tálalom.
Ízlés szerint porcukorral megszórható.
Megjegyzés :
Függ a nyújtás vastagságától is, hogy marad-e a tésztából valamennyi, így aki szeretné felhasználni, díszítheti a pite tetejét vele.
Az elősütéshez használhatunk sütőbabot is.
Jó étvágyat !



Nagyon finom süteményt készítettél! Áfonya lekvárt nem olyan régen fedeztem fel de nagyon ízlik jó kis recept.
VálaszTörlésKedves Éva !
TörlésÉrdemes kipróbálni, mert tényleg finom :) Imádom az áfonyát, a nyáron eltett lekváromat használtam hozzá.
Ez nagyon finomnak látszik! Vajon fagyos áfonyával is működhet? (Mert az van itthon... :-))
VálaszTörlésKedves Zsuzsi !
TörlésBiztos, hogy mirelit áfonyával is működik, mert én is azt használtam hozzá 😉
Akkor jó:-D, köszönöm!
Törlés