2019. október 9., szerda
Mandulás túrótorta, bogyós gyümölccsel
Hozzávalók :
a túrótortához
- 1/2 kg tehéntúró
- 7,5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 lime lereszelt héja
- 1 csapott ek. liszt
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg bogyós gyümölcs ( nekem áfonya és ribizli )
az alaphoz
- amaretti keksz
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A túrótortához a gyümölcs kivételével minden hozzávalót robotgépben vagy botturmix-szal egynemű, sima masszává keverek. A masszát sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába simítom, amit előzőleg kirakosgattam a mandulás keksszel, majd megszórom a gyümölccsel és 180 fokon 35-45 percig készre sütöm. Tűpróba !
Porcukorral meghintve kínálom.
Jó étvágyat !
Címkék:
Áfonya,
Amaretti,
Cukor,
Lime,
Liszt,
Pudingpor,
Ribizli,
Tojás,
Torta,
Túró,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
2019. október 4., péntek
Ananászos-kókuszos szelet
Hozzávalók :
- 15 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg natúr joghurt
- 3 nagy tojás
- 13 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
továbbá
- 1 ananász
- 2-3 ek. nádcukor
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
Az ananászt megtisztítom, majd felszeletelem.
A tojásokat kézi mixerrel kihabosítom a cukrokkal, majd fokozatosan, állandó keverés mellett hozzácsorgatom az olajat. Hozzáadom a joghurtot, a kókuszt, a sót, majd beleszitálom a sütőporos lisztet.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd meghintem a nádcukorral. Ráfektetem a gyümölcskarikákat, végül belesimítom a tészta masszát. 180 fokon aranybarnára sütöm. Tűpróba !
Jó étvágyat !
Címkék:
Ananász,
Cukor,
Joghurt,
Kevert tészta,
Kókusz,
Liszt,
Nádcukor,
Olaj,
Só,
Sütemény,
Sütőpor,
Tojás,
Vaníliás cukor
2019. október 1., kedd
Mazsolás túrótorta
Hozzávalók :
- 1/2 kg tehéntúró
- 7,5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 csapott ek. liszt
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 8-10 dkg rumba áztatott mazsola
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A mazsolást kivéve minden hozzávalót robotgépben vagy botturmix-szal egynemű, sima masszává keverek, majd beleforgatom a mazsolát, és a masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítom.
180 fokon 35-45 percig sütöm. Tűpróba !
Porcukorral meghintve kínálom.
Jó étvágyat !
Címkék:
Citrom,
Cukor,
Liszt,
Mazsola,
Pudingpor,
Rum,
Sütemény,
Tojás,
Torta,
Túró,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
2019. szeptember 25., szerda
Joghurtos szelet, kétféleképpen
Hozzávalók :
- 20 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 20 dkg natúr joghurt
- 3 nagy tojás
- 13 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
továbbá
- 3,5 dkg tortadara
- kb. 10 dkg vegyes ( bogyós ) gyümölcs ( nekem mirelit málna, áfonya, ribizli és szeder volt )
- 1 kicsi citrom
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A tojásokat kézi mixerrel kihabosítom a cukrokkal, majd fokozatosan, állandó keverés mellett hozzácsorgatom az olajat. Hozzáadom a joghurtot, a sót, majd beleszitálom a sütőporos lisztet.
Két vekni formát kibélelek sütőpapírral. A joghurtos masszát kétfelé osztom. Az egyikbe beleszórom a csokidarát, majd belesimítom az egyik formába. A másik masszába belereszelem a citrom héját, belekanalazom a sütőformába és rászórom a gyümölcsöket.
A sütiket egyszerre sütöttem 180 fokon aranybarnára. Tűpróba !
Jó étvágyat !
Címkék:
Áfonya,
Citrom,
Cukor,
Joghurt,
Kevert tészta,
Liszt,
Málna,
Olaj,
Ribizli,
Sütemény,
Sütőpor,
Szeder,
Szelet,
Tojás,
Tortadara,
Vaníliás cukor
2019. szeptember 23., hétfő
Dupla csokis tekercs
Hozzávalók :
a süti alaphoz
- 40 dkg liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg kakaópor ( cukrozatlan )
- 1,5 dl olaj ( 10 ek. )
- 20 dkg nádcukor
- 50 dkg 20% -os tejföl vagy görög joghurt ( lehet fele-fele arányban is )
- 2 tojás
- 1/2 fiola kingston vagy jamaicai rumaroma
- 15 dkg aprított étcsoki
a krémhez
- 1 csomag fehér csokis pudingpor
- 3,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 10 dkg fehér csoki
- 25 dkg mascarpone
továbbá
- tejszín
- cukrozott kakaó ( pl. Nesquick )
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A krémhez 2,5 dl tejet felforralok a cukorral, majd besűrítem a maradék tejben, csomómentesen kikevert pudingporral. A fehér csokit beletördelem a forró pudingba és alaposan elkeverem, hogy felolvadjon. Ha a krém langyosra hűlt, kihabosítom a krémsajttal.
A süti hozzávalóit egy tálban csomómentesre kikeverem, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítom. 180 fokon készre sütöm. Tűpróba ! Ha a süti megsült, rácson hagyom kihűlni.
A sütit elmorzsolom egy tálba, ízlés szerint cukrozott kakaót adok hozzá, majd annyi tejszín, hogy egy ne túl puha, de jól formázható masszát kapjak. A masszát két fólia között kinyújtom, megkenem a krémmel, majd feltekerem. Pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe teszem, majd szeletekre vágva kínálom.
Jó étvágyat !
Címkék:
Cukor,
Étcsokoládé,
Fehér csokoládé,
Kakaópor,
Liszt,
Mascarpone,
Nádcukor,
Olaj,
Pudingpor,
Rolád / Tekercs,
Rum,
Sütemény,
Szódabikarbóna,
Tej,
Tejföl,
Tejszín,
Vaníliás cukor
2019. szeptember 19., csütörtök
Barackos mézes krémes torta
Hozzávalók:
a tésztához
- 66 dkg liszt
- 2 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg nádcukor
- 20 dkg méz
- 4 tojás
- 4 ek. víz
- 6 ek. olaj
- csipet só
a krémhez
- 8 dl tej
- 8 dkg cukor
- 2 zacskó vaníliás pudingpor
- 20 dkg vaj
- 3 ek. porcukor
továbbá, a díszítéshez
- 1 üveg ( házi ) sárgabaracklekvár
- 1 doboz konzerv őszibarack
- 20 dkg étcsokoládé
- szeletelt mandula
- mézes gabonakarika
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
Kikeverem a nedves hozzávalókat ( méz, tojás, víz, olaj ) a cukorral, majd hozzáadom a szárazakat ( liszt, szódabikarbóna, fűszer ). Összegyúrom, majd lisztezett munkafelületen 4 db. 26 cm-es kört vágok ki a tésztából, amit egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe teszek, és 180 fokon aranybarnára sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
A krémhez felforralok 6,5 dl tejet a cukorral, majd besűrítem a maradék tejben, csomómentesre kikevert pudingporral. Ha kész, egy tálba kanalazom, és fóliával befedve hagyom kihűlni. A vajat a porcukorral kihabosítom, majd hozzákeverem a pudingot.
A barackbefőttet lecsöpögtetem. A gyümölcsöt kb. 5 cm-es pogácsaszaggató formával kivágom, majd papírtörlővel szárazra törölgetem. A barackok tetejére vízgőzön megolvasztott kb. 5 dkg csokival méhecskét rajzolok, majd a mandulából szárnyacskákat tűzök beléjük.
A levágott barackdarabokat apróra vágom és egy tálba teszem.
Egy 26 cm-es tortaforma alját és oldalát is kibélelem sütőpapírral, majd belehelyezek egy mézes lapot. Megkenem a lekvárral, majd a krém 1/4-ével, megszórom az aprított barackkal és erre jöhet a következő mézes lap. Megint lekvár, krém és gyümölcsdarabok. Még egy réteget megcsinálok ugyanilyen módon, majd a tetejére jön az utolsó tortalap. Hagyom egy éjszakát bepuhulni, összeérni a tortát.
Másnap a maradék krémmel megkenem a torta oldalát is, majd az olvasztott csokival bevonom a tetejét. Díszítem a méhecskékkel, krémrózsával. Az oldalába mézes karikát nyomkodok.
Jó étvágyat !
Címkék:
Baracklekvár,
Cukor,
Étcsokoládé,
Liszt,
Mandula,
Méz,
Mézeskalács fűszer,
Nádcukor,
Olaj,
Őszibarack,
Porcukor,
Pudingpor,
Szódabikarbóna,
Tej,
Tojás,
Torta,
Vaj/Margarin
2019. augusztus 30., péntek
Citrusos áfonyatorta
Hozzávalók :
18 cm-es tortához
a tésztához
- 18 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 nagy citrom
- 1 dl olaj
- 13 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
a citromkrémhez
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 2 citrom leve és lereszelt héja
- 10 dkg cukor
az áfonyahabhoz
- 25 dkg áfonya
- 1 lime
- 2,5 dl cukrászhab ( Meggle ) vagy u.e. tejszín + habfixáló
- porcukor, ízlés szerint
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A tojásokat a cukrokkal habosra verem, majd hozzáadom az olajat, a citrom lereszelt héját, kifacsart levét, végül az átszitált sütőporos lisztet. Két, sütőpapírral bélelt tortaformába simítom a masszát, és 180 fokon aranybarnára sütöm. Tűpróba ! Ha kihűltek, vízszintesen kettévágom.
A citromkrémhez vízgőz felett felolvasztom a vajat, majd hozzáadom az elhabart tojásokat, a cukrot, a citromlét és a citromhéjat. Állandóan kevergetve besűrítem. A gőzről levéve egy tálba öntöm, majd folpackkal lefedve ( hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg a teteje ) lehűtöm.
Az áfonyahabhoz a cukrászhabot felverem, majd belereszelem a lime héját. 20 dkg áfonyát a lime levével, és ízlés szerinti porcukorral lekvár sűrűségűre főzöm. Ha kihűlt, belekeverem a habba.
A kapcsos tortaformát kibélelem, majd beleteszem az egyik piskótalapot. Megkenem a citromkrémmel, majd a hab negyedével. Megszórom a félretett áfonya harmadával. Jöhet a következő piskóta, megint a citromkrém, az áfonyahab és az áfonya. Összeállítom, betöltöm az egész tortát, majd a külső részét is bevonom, díszítem.
Jó étvágyat !
Címkék:
Áfonya,
Citrom,
Cukor,
Kevert tészta,
Lime,
Liszt,
Olaj,
Porcukor,
Sütemény,
Sütőpor,
Tejszín,
Tojás,
Torta,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
Csokis csíkos keksz, avagy Albert kekszes süti csokisan
Hozzávalók :
- 1 zacskó Albert keksz
a fehér csokis krémhez
- 1/2 csomag fehér csokis pudingpor
- 2,5 dkg cukor
- 1,75 dl tej
- 5 dkg fehér csoki
- 12,5 dkg mascarpone
a tetejére
- 10-12 dkg tejcsoki
Elkészítés :
1 dl tejet felforralok a cukorral, majd besűrítem a maradék tejben, csomómentesen kikevert pudingporral. A fehér csokit beletördelem a forró pudingba és alaposan elkeverem, hogy felolvadjon. Ha a krém langyosra hűlt, kihabosítom a krémsajttal.
A kekszeket megkenem a pudinggal, egymás után rakosgatom őket, majd a hosszú kekszkígyót alufóliába csomagolva a hűtőbe teszem 2-3 órára.
A keksz sütit bevonom a vízgőzön felolvasztott csokival, majd dermedés után szeletekre vágva kínálom.
Jó étvágyat !
2019. augusztus 15., csütörtök
Édes tejföl alatt, sütőben sült túrógombóc
Hozzávalók :
- 50 dkg túró ( vagy ricotta )
- 6,5 dkg búzadara
- 2 ek. porcukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 tojás
a tetejére
- 3,5 dl tejföl
- 2 tojás
- 8 dkg porcukor
- 1 lime lereszelt héja
Elkészítés :
A túrót villával áttöröm. Hozzáadom a porcukrot, a darát, a citrom héjat, egy csipet sót és 2 tojássárgát. Hűtőben 1 órát pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
Az időközben felvert tojásfehérje habbal lazítom a masszát, amit kigombócolok, és egy nagyobb tepsibe rakosgatom. A tejfölt a porcukorral, a lime héjjal és a maradék 2 tojással kikeverem, majd leöntöm vele a gombócokat.
175-180 fokon, kb. 25- 35 perc alatt pirosra sütöm.
Jó étvágyat !
2019. augusztus 11., vasárnap
Pihe-puha csokis-banános kifli
Hozzávalók :
- 80 dkg liszt
- 1 kocka élesztő
- 3 dl langyos tej
- 4 tojás
- 10 dkg nagyon puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
a töltelékhez
- kb. 10-12 dkg étcsokoládé
- 1-3 db banán
a lekenéshez
- 1 tojás
a szóráshoz
- porcukor
Elkészítés :
A tésztához az élesztőt 1 ek. cukorral felfuttatom 1,5 dl langyos tejben. majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozom, és fakanállal hólyagosra verem, amíg sima tészta nem lesz, ami elválik az tál oldalától. Letakarva a duplájára kelesztem. A banánt hasábokra vágom, a csokit nagy darabokra töröm.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát elfelezem, mert így könnyebb vele dolgozni. Az egyik gombócot kör alakúra kinyújtom, majd 8 cikkre vágom. A széles végét kb. 1 cm mélyen bevágom, hogy majd könnyebben fel lehessen tekerni. A vágásra teszek egy banánt, csoki darabokat, majd feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a kifliket, lekenem a tetejüket az elhabart tojással, majd hagyom kelni 20 percet.
180 fokon aranybarnára sütöm a sütit, majd porcukorral meghintve kínálom.
Jó étvágyat !
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)