2019. augusztus 30., péntek
Citrusos áfonyatorta
Hozzávalók :
18 cm-es tortához
a tésztához
- 18 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 nagy citrom
- 1 dl olaj
- 13 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
a citromkrémhez
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 2 citrom leve és lereszelt héja
- 10 dkg cukor
az áfonyahabhoz
- 25 dkg áfonya
- 1 lime
- 2,5 dl cukrászhab ( Meggle ) vagy u.e. tejszín + habfixáló
- porcukor, ízlés szerint
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A tojásokat a cukrokkal habosra verem, majd hozzáadom az olajat, a citrom lereszelt héját, kifacsart levét, végül az átszitált sütőporos lisztet. Két, sütőpapírral bélelt tortaformába simítom a masszát, és 180 fokon aranybarnára sütöm. Tűpróba ! Ha kihűltek, vízszintesen kettévágom.
A citromkrémhez vízgőz felett felolvasztom a vajat, majd hozzáadom az elhabart tojásokat, a cukrot, a citromlét és a citromhéjat. Állandóan kevergetve besűrítem. A gőzről levéve egy tálba öntöm, majd folpackkal lefedve ( hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg a teteje ) lehűtöm.
Az áfonyahabhoz a cukrászhabot felverem, majd belereszelem a lime héját. 20 dkg áfonyát a lime levével, és ízlés szerinti porcukorral lekvár sűrűségűre főzöm. Ha kihűlt, belekeverem a habba.
A kapcsos tortaformát kibélelem, majd beleteszem az egyik piskótalapot. Megkenem a citromkrémmel, majd a hab negyedével. Megszórom a félretett áfonya harmadával. Jöhet a következő piskóta, megint a citromkrém, az áfonyahab és az áfonya. Összeállítom, betöltöm az egész tortát, majd a külső részét is bevonom, díszítem.
Jó étvágyat !
Címkék:
Áfonya,
Citrom,
Cukor,
Kevert tészta,
Lime,
Liszt,
Olaj,
Porcukor,
Sütemény,
Sütőpor,
Tejszín,
Tojás,
Torta,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szép lett.
VálaszTörlésKedves Ani !
TörlésKöszönöm szépen.
Óh, nálad is ez a gyönyörű lila szín, úgy látszik, ez most sláger. :-) Szuper!
VálaszTörlés