Hozzávalók :
a főzelékhez
- 50 dkg lencse
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- 2-3 ek. liszt
- só, bors
- 2-3 babérlevél
- ecet és cukor az ízesítéshez
a fasírthoz
- 6-7 db főtt tojás
- 1 tojás
- 1 tk. bazsalikom
- 1/2 tk. fokhagymapor
- só, bors
- 1 szál újhagyma
- 1 tk. bazsalikom
- 1/2 tk. fokhagymapor
- só, bors
- 1 szál újhagyma
- dkg reszelt füstölt sajt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés :
A főzelékhez a hagymákat finomra vágom, majd 2-3 ek. olajon megdinsztelem. Megszórom a liszttel és világos rántást készítek. A zsemleszínű rántást felöntöm vízzel vagy alaplével, alaposan elkeverem, majd belerakom a megmosott és lecsöpögtetett lencsét. Sózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet. Közepes hőfokon puhára párolom a lencsét, olykor átkevergetve és pótolva a folyadékot, ha szükséges. Mikor a főzelék kész ízesítem az ecettel és a cukorral.
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés :
A főzelékhez a hagymákat finomra vágom, majd 2-3 ek. olajon megdinsztelem. Megszórom a liszttel és világos rántást készítek. A zsemleszínű rántást felöntöm vízzel vagy alaplével, alaposan elkeverem, majd belerakom a megmosott és lecsöpögtetett lencsét. Sózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet. Közepes hőfokon puhára párolom a lencsét, olykor átkevergetve és pótolva a folyadékot, ha szükséges. Mikor a főzelék kész ízesítem az ecettel és a cukorral.
A főtt tojásokat lereszelem, majd enyhén sózom, borsozom, fűszerezem a fokhagymával, a bazsalikommal, a sajttal és az apróra vágott újhagymával. Beleütöm a tojást, és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy formázható állagot kapjak. A masszából kb. dió nagyságú gombócokat formázok, amit tálra téve 15 percig pihentetek a hűtőben. Egy lábosba olajat hevítek, amibe a zsemleformába forgatott golyókat kisütöm.
A főzeléket tejföllel és a tojásfasírttal tálalom.
Jó étvágyat !
De jól hangzik a tojás-fasírt, ezt kipróbálom. A lencse főzelék meg nagy kedvenc. :-)
VálaszTörlésRemélem, ízleni fog, ha tényleg elkészíted... Nagyon változatosan ízesítheted, fűszerezheted kedvedre.
TörlésNekem elég gyakran kell készítenem, nagy kedvenc :)