Print Friendly and PDF

2016. július 31., vasárnap

Kelt, meggyes csigatorta




Hozzávalók : 
2  nagy csigatortához

- 80 dkg liszt
- 1 kocka élesztő
- 3 dl langyos tej
- 4 tojás
- 10 dkg nagyon puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 kisebb vagy 1 nagy citrom lereszelt héja
a " töltelékhez "
- kb. 5-10 dkg örült mandula vagy édes morzsa
- kb. 20-30 dkg magozott meggybefőtt
kenéshez
- 1 tojás

Elkészítés : 

A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral felfuttatom 1,5 dl langyos tejben. majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozom, és fakanállal addig verem, amíg hólyagos, sima tészta nem lesz, ami elválik az tál oldalától. Letakarva 60 percig kelesztem.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát elfelezem, majd mindkét halmot 4-6 részre vágom. A tésztadarabokat 30-40 cm-es, kb. 3 ujjnyi széles csíkká nyújtom. A tészta közepét megszórom mandulával, majd végig kirakom a meggyszemekkel. Összecsippentem a tésztát mindenhol, kissé átgyúrom, átmozgatom, hogy egyenletes hurkát kapjak. A sorra elkészült tésztagilisztákat csigaformában, középről indulva egy sütőpapírral bélelt kör alakú formába helyezem. Nem kell teljesen a széléig kitöltenie a formát, az a jó, ha 1 ujjnyi hely marad a keléshez.  Az egyik tészta végét mindig kissé összecsippentem a következő tésztahurkával. A csigát lekenem az elhabart tojással és 10-15 percet pihentetem, mielőtt ismét lekenném, betenném a sütőbe és 180 fokon aranybarnára, készre sütném.
Szeletekre vágva kínálom.







Megjegyzés : Természetesen, akinek sok a két csiga, felezheti a hozzávalók mennyiségét és csak egy sütit süt belőle.
Az esetleg másnapra-harmadnapra megmaradt, kissé száraz sütit se dobjuk ki, hiszen sodóval leöntve, vagy felszeletelve és kalácsfelfújtként elkészítve elfogyaszthatjuk.











Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...