Hozzávalók :
kb. 8-12 darabhoz, mérettől függően
- 50 dkg liszt
- 1 ek. só
- 2 dkg élesztő
- 2 tk. cukor
- kb. 3-3,2 dl langyos víz
- olaj
- 1 tk. fokhagyma granulátum
a tetejére
- tejföl
- aprított fokhagyma
- sonka
- reszelt sajt
Elkészítés :
Egy tálba öntöm a langyos vizet, amiben feloldom a cukorral az élesztőt. Ezután megsózom, fűszerezem és a liszt hozzáadásával galuskatésztává dolgozom a hozzávalókat. Lefedve 20-30 percig pihentetem.
Ezután kevés olajjal körbelocsolom a tésztát, amit olajos kézzel a tészta alá és köré igazítok gömbölyítő mozdulatokkal. Így a tészta sehol sem tapad a tálhoz. 5 perc pihentetés megint.
Olajat hevítek egy lábosba.
Pihentetés után a tésztából közepes, tenyérnyi darabokat szaggatok, amit enyhén gombócolva ( nem kell gyúrni ) olajos tálcára igazgatok. 10 percig, amíg az olaj forrósodik, hagyom kelni.
Tűzforró olajba ( csak így dagad meg, különben lapos lepény marad ) mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
A tejfölben elkeverem a fokhagymát, és tálalásnál ezzel kenem meg a lángost, majd megszóróm csíkozott sonkadarabokkal és reszelt sajttal.
Elkészítés :
Egy tálba öntöm a langyos vizet, amiben feloldom a cukorral az élesztőt. Ezután megsózom, fűszerezem és a liszt hozzáadásával galuskatésztává dolgozom a hozzávalókat. Lefedve 20-30 percig pihentetem.
Ezután kevés olajjal körbelocsolom a tésztát, amit olajos kézzel a tészta alá és köré igazítok gömbölyítő mozdulatokkal. Így a tészta sehol sem tapad a tálhoz. 5 perc pihentetés megint.
Olajat hevítek egy lábosba.
Pihentetés után a tésztából közepes, tenyérnyi darabokat szaggatok, amit enyhén gombócolva ( nem kell gyúrni ) olajos tálcára igazgatok. 10 percig, amíg az olaj forrósodik, hagyom kelni.
Tűzforró olajba ( csak így dagad meg, különben lapos lepény marad ) mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
A tejfölben elkeverem a fokhagymát, és tálalásnál ezzel kenem meg a lángost, majd megszóróm csíkozott sonkadarabokkal és reszelt sajttal.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése