Print Friendly and PDF

2020. július 22., szerda

Tojásos, kolbászos lecsó, tarhonyával





Hozzávalók : 

- 1 kg paprika
- 1/2 kg paradicsom
- 3-4 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj vagy zsír
- só, bors
- 1/2 hegyes erős paprika
- 10 dkg bacon
- 10-15 dkg kolbász 
- petrezselyem, majoránna ízlés szerint
- 3-4 tojás

Elkészítés : 

A hagymákat megtisztítom és felszeletelem a kicsumázott paprikákkal és a paradicsommal együtt.
Egy nagy serpenyőbe 1-2 ek. olajon megpirítom a felkockázott szalonnát, amire rádobom a hagymákat. Mikor kicsit megfonnyadtak, hozzáadom a paprikákat és a paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. Közepesen magas lángon megpárolom a zöldségeket. Ha elfőtte a nedvesség nagy részét, ráütöm a tojásokat, és kevergetve készre sütöm. 
Pirított tarhonyával tálalom. 










Jó étvágyat !

2020. július 16., csütörtök

Levendulás, ricottás uzsonnakenyér




Hozzávalók : 

- 25 dkg ricotta
- 25 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 citrom lereszelt héja
- 16 dkg vaj
- 2 tojás
- 13 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 1 ek. levendulavirág
a cukormázhoz
- kb. 10-12 dkg porcukor
- citromlé

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A vajat habosra keverem a cukrokkal, majd a tojásokat egyesével beledolgozom. Hozzáadom a citrom héját, az áttört túrót, és a sütőporos lisztet. 2 vekniformát kibélelek sütőpapírral, majd a tésztát belesimítom. 180 fokon készre sütöm, majd rácson hagyom hűlni.
A mázhoz a porcukorhoz cseppenként citromlevet adagolok, amíg egy nem túl híg, de még jól csorgatható masszát kapok. Bevonom a sütit, megszórom levendulával és citromhéjjal, majd hagyom száradni.
Szeletekre vágva kínálom.













Jó étvágyat !

2020. július 8., szerda

Habos epertorta



Hozzávalók : 

a piskótához
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2 ek. olaj
a habhoz
- 20 dkg eper
- 10 dkg cukor ( függ az eper édességétől )
- 1 csomag eperpuding
- 0,5 + 0,5 dl víz
- 1,5 dl tejszín + 1 zacskó habfixáló
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 tk. reszelt citromhéj
a tetejére
továbbá
- kb. 15-20 dkg eper feldarabolva


Elkészítés : 

A habhoz botturmixszal pürésítem az epret 5 dkg cukorral és a citromhéjjal, majd egy lábosba öntve, a maradék cukorral és 0,5 dl  vizet hozzáadva felforralom. A pudingport 0,5 dl vízben csomómentesre kikeverem, majd besűrítem az epret vele. Ha kész, egy lapos tányérra kanalazom és frissentartó  fóliával befedem. Hűvös - nem hideg - helyen hagyom kihűlni. A tejszínt kemény habbá verem a fixálóval, majd összeforgatom az epres pudinggal, hogy homogén, habos krémet kapjak. Felhasználásig a hűtőben pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
A piskótához egy tálban a cukorral habosra verem a tojásokat, majd hozzáadom az olajat és beleszitálom a lisztet. Spatulával óvatosan kikeverem. majd sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaformába simítom a masszát, amit készre sütök. Tűpróba ! Rácsra téve hagyom hűlni, majd vízszintesen 3 részre vágom. 
A torta összeállításánál az egyik piskótalapot megkenem habos krémmel, rászórok a darabolt eperből, majd befedem a következő lappal. Azt is megkenem az epres habbal, rádobálgatok a vágott gyümölcsből, majd befedem az utolsó piskótával. Bevonom a tetejét krémmel, majd eper coulis-t kanalazok, simítok a tetejére.
Friss eperrel díszítve, szeletekre vágva kínálom. 














Jó étvágyat !

2020. június 21., vasárnap

Juni szelet




Hozzávalók : 

a piskótához
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 100 ml olaj
- 180 ml epres joghurt
- 4 tojás
- 165 g cukor
- 1 citrom lereszelt héja
töltelék
- eperlekvár
az epres habhoz
- 230 g eper ( tisztítva )
- 80 g cukor
- 2 csomag epres pudingpor
- 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
- 3,5 dl víz
- 4 tojásfehérje
- 4 ek. cukor
díszítéshez
- 250 ml tejszín
- 130 g lemon curd vagyis citromkrém
- citromhéj

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
A piskóta hozzávalóit egy tálban csomómentesre kikeverem, majd a masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítom. 180 fokon készre sütöm. Tűpróba ! Ha kész, rácson hagyom hűlni, majd vízszintesen félbevágom. Visszarakom a sütőpapíros tepsibe az alsó lapot, megkenem eperlekvárral, majd betakarom a másik piskótalappal.
Elkészítem az eperhabot.


Az epret felteszem főni 80 g cukorral és a citromhéjjal, citromlével. Saját levében, közepes lángon párolom, amíg a tojásfehérjét a 4 ek. cukorral kemény habbá verem. 1 dl vízben kikeverem a pudingporokat, a többi vizet az eperre öntöm és felforralom. Ha felforrt, besűrítem a pudinggal. A kész pudingba belekanalazom a tojáshabot, és alaposan, de óvatosan elkeverem.
A kész krémet a piskótára simítom és hagyom kihűlni, megdermedni. Hűtőben pihentetem.
Tálalásnál kockára vágom, majd a habbá vert és a citromkrémmel kikevert tejszínnel díszítem.



Megjegyzés : A piskótaalap receptje Smuczer Hanna blogjából származik.















Jó étvágyat !

2020. június 18., csütörtök

Fokhagymás lángos



Hozzávalók : 
kb. 8-12 darabhoz, mérettől függően

- 50 dkg liszt
- 1 ek. só
- 2 dkg élesztő
- 2 tk. cukor
- kb. 3-3,2 dl langyos víz
- olaj
- 1 tk. fokhagyma granulátum
a tetejére
- tejföl
- aprított fokhagyma 
- sonka
- reszelt sajt

Elkészítés : 

Egy tálba öntöm a  langyos vizet, amiben feloldom a cukorral az élesztőt. Ezután megsózom, fűszerezem és a liszt hozzáadásával galuskatésztává dolgozom a hozzávalókat. Lefedve 20-30 percig pihentetem.
Ezután kevés olajjal körbelocsolom a tésztát, amit olajos kézzel a tészta alá és köré igazítok gömbölyítő mozdulatokkal. Így a tészta sehol sem tapad a tálhoz. 5 perc pihentetés megint.
Olajat hevítek egy lábosba.
Pihentetés után a tésztából közepes, tenyérnyi darabokat szaggatok, amit enyhén gombócolva ( nem kell gyúrni ) olajos tálcára igazgatok. 10 percig, amíg az olaj forrósodik, hagyom kelni.
Tűzforró olajba ( csak így dagad meg, különben lapos lepény marad ) mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
A tejfölben elkeverem a fokhagymát, és tálalásnál ezzel kenem meg a lángost, majd megszóróm csíkozott sonkadarabokkal és reszelt sajttal.











Jó étvágyat ! 

2020. június 12., péntek

Pesto-s tészta - ahogy én készítem



Hozzávalók :

- 1 zacskó spagetti
- só és pár csepp olaj a főző vízbe
a pestohoz
- 1 csokor bazsalikom
- 1 marék rukkola
- olívaolaj, ízlés szerint
- só, bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kb. 2-3 ek. reszelt parmezán
- 1 marék szeletelt mandula ( de lehet dió, mogyoró, napraforgómag vagy fenyőmag )

Elkészítés :

A tésztát a hagyományos módon kifőzöm, majd tálalásig félreteszem.
A pestohoz a hozzávalókat egy késes aprítóban selymes, egynemű szósszá pürésítem, majd a tésztát meglocsolva tálalom.













Jó étvágyat !

2020. június 11., csütörtök

Kaiserschmarrn - az osztrák császármorzsa


 


Hozzávalók  : 

- 120 g liszt 
- csipet só
- 240 ml tej
- 50 g cukor + 25 g vaníliás cukor 
- 4 tojás
a sütéshez
- kb. 4- 5 dkg vaj
a tálaláshoz
- lekvár és porcukor

Elkészítés : 

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukrokkal kihabosítom, majd felváltva hozzáadagolom a lisztet és a tejet. A kész, csomómentes masszát fellazítom a csipet sóval felvert fehérjével. 
Egy nagy, magasfalú serpenyőt felmelegítek, mehet bele a vaj, majd ha az felolvadt, ráöntöm a habos tésztát. Fedővel lefedem, közepesen kis lángon sütöm. Mikor látszik, hogy a széle megsült, akkor egy spatula segítségével kisebb darabokra vágva megfordítom, megszórom egy kevés porcukorral és a másik oldalt is készre sütöm. ( Ízlés szerinti méretre vágható. )
Lekvárral, gyümölccsel, porcukorral meghintve tálalom.














Jó étvágyat !

2020. május 28., csütörtök

Csoki cseppes keksz - Antonio Bachour receptje alapján





Hozzávalók : 

- 330 g liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 3 közepes tojás
- 1 tk. vanília kivonat
- 90 g cukor
- 150 g nádcukor
- 150 g vaj

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
Egy tálban habosra keverem a vajat a cukrokkal és a vaníliával. Egyesével hozzáadom a tojásokat, alaposan elkeverem, majd hozzászitálom a bikarbónás, sós lisztet.
A masszából diónyi darabokat formálok golyókká, amit sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatok, távl egymástól, mert a tészta sülés közben elterül.
180 fokon kb. 8-12 perc alatt készre sütöm.



Megjegyzés :  A recept Antonio Bachourtól származik.
A tésztába tehetünk olajos magvakat, M&M cukorkát, aszalt gyümölcsöt, stb.

















Jó étvágyat !

2020. május 24., vasárnap

Tejberizs párolt barackkal és málna coulis-val




Hozzávalók :

a tejberizshez
- 1 l állati tejszín
- 3 dl víz
- 30 dkg apró szemű rizs
- 1 vanília rúd
- 6,5 dkg cukor
- csipet só
továbbá
- 2 szem őszibarack
- 12 dkg cukor
a coulis-hoz
- 12,5 dkg málna
- 2-3 ek cukor

Elkészítés : 

Egy lábosba felteszem a rizst 2,5 dl vízzel és egy csipet sóval párolódni. Ha a vizet beszívta a rizs, megszórom a cukorral, a kikapart vaníliamagokkal, hozzáadom a vaníliarudat és felöntöm a tejszínnel. Fedő alatt puhára párolom.
Amíg elkészül a tejberizs, elkészítem a gyümölcsöket.
Egy kisebb lábosba felteszek 3 dl vizet és 12 dkg cukrot cukorszirupnak. Ebbe helyezem a mosott, felezett barackokat, maggal lefelé. Időnkén fordítgatva puhára párolom a gyümölcsöt. Az őszibarackot kiveszem a szirupból és lehúzom a héját, kiszedem a magját. Félreteszem tálalásig.
A málnát a cukorral magas hőfokon, saját levében puhára főzöm, majd botmixerrel pürésítem és szűrőn átpasszírozom.
A krémes tejberizst tányérokba szedem, barackszeletekkel díszítem, majd meglocsolom a málna coulis-val.












Jó étvágyat !

2020. május 23., szombat

Mascarponés reszelt túrós



Hozzávalók : 


a tésztához
- 21 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárga
a túrótöltelékhez
- 50 dkg tehéntúró
- 50 dkg mascarpone
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés : 

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrok. Fóliába csomagolom 1/2-1/2 arányban, majd a mélyhűtőbe teszem kb. 1 órára.
Előmelegítem a sütőt.
Sütőpapírral bélelt tepsibe reszelem a 2/3-ad tésztát. A túrótöltelékhez minden hozzávalót robotgépben vagy botturmix-szal egynemű, sima masszává keverek, majd a masszát a tésztára simítom. A túrókrémre reszelem a maradék tésztát.
180 fokon 35-45 percig sütöm. Tűpróba !















Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...