Print Friendly and PDF

2016. június 24., péntek

Epres coulis ( ejtsd : kuli )




Ez a francia kifejezés, a coulis, egy sűrű szószt takar, ami zöldségből vagy gyümölcsből egyaránt készülhet. Gazdag ízvilágú zöldségkrémlevesek népszerű elkészítési módja.
Én most gyümölcsből készítettem, mégpedig limonádé ízesítéséhez. A receptben eper szerepel, de isteni meggyel, cseresznyével, barackkal és málnával is. Fagylaltokhoz, palacsintákhoz vagy tányér desszertek díszítéséhez is ideális.


Hozzávalók : 

- 300g eper
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 2-3 púpos ek. cukor ( függ az eper édességétől is )
- 1/2 vaníliarúd ( vagy 1 csomag Bourbon vaníliáscukor )
- kb. 0,5 dl víz

Elkészítés : 

Egy lábosba teszem a vizet, a cukrot, a kikapart vaníliamagokat,  a kicsumázott, feldarabolt epret és a citromhéjat. Közepesen magas lángon, néha megrázogatva felforralom, hogy a cukor is elolvadjon és a gyümölcs is megpárolódjon.
Ezután a keveréket leturmixolom - aki nem szereti a magokat, át is szűrheti - és hagyom hűlni.
Hűtőben pár ( max. 2-3 ) napig, lefagyasztva több hétig eláll.











Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...