Ez a francia kifejezés, a coulis, egy sűrű szószt takar, ami zöldségből vagy gyümölcsből egyaránt készülhet. Gazdag ízvilágú zöldségkrémlevesek népszerű elkészítési módja.
Én most gyümölcsből készítettem, mégpedig limonádé ízesítéséhez. A receptben eper szerepel, de isteni meggyel, cseresznyével, barackkal és málnával is. Fagylaltokhoz, palacsintákhoz vagy tányér desszertek díszítéséhez is ideális.
Hozzávalók :
- 300g eper
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 2-3 púpos ek. cukor ( függ az eper édességétől is )
- 1/2 vaníliarúd ( vagy 1 csomag Bourbon vaníliáscukor )
- kb. 0,5 dl víz
Elkészítés :
Egy lábosba teszem a vizet, a cukrot, a kikapart vaníliamagokat, a kicsumázott, feldarabolt epret és a citromhéjat. Közepesen magas lángon, néha megrázogatva felforralom, hogy a cukor is elolvadjon és a gyümölcs is megpárolódjon.
Ezután a keveréket leturmixolom - aki nem szereti a magokat, át is szűrheti - és hagyom hűlni.
Hűtőben pár ( max. 2-3 ) napig, lefagyasztva több hétig eláll.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése