Print Friendly and PDF

2016. április 28., csütörtök

Ribizlis kuglóf



Hozzávalók :

- 50 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 20 dkg puha vaj
- 13 dkg nádcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1,5 dl tej
- 10-12 dkg fekete ribizli ( vagy áfonya )
- 1 lime reszelt héja ( vagy citrom )
a fondanthoz
- 25 dkg cukor
- 120 ml víz ( 8 ek. )
- 1 tk. ecet
a színezéshez
- 1 ek. sűrű ribizliszörp vagy 1 csepp piros ételszínezék

Elkészítés :

Előmelegítem a sütőt.
A vajat a cukrokkal habosra keverem, majd egyesével beleütöm a tojásokat. Felöntöm és elkeverem a tej felével, majd rászitálom a sütőporos lisztet, hozzáadom a lime héjat és a maradék tejet.
Egy kuglóf vagy koszorú formát kivajazok, és belesimítom a tészta felét. Megszórom a gyümölccsel, végül rákanalazom a maradék masszát. 180 fokon, kb. 35-45 perc alatt aranybarnára sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm ! Ha kész, hagyom a formában langyosra hűlni, majd rácsra teszem.
A fondanthoz a cukrot a vízzel, a szörppel és az ecettel közepes lángon felforralom, majd ha elolvadt a cukor, forrástól számított 10 percig főzöm. Ezután egy hőálló tálba öntöm, és habverővel folytonosan keverem, amíg ki nem " fehéredik " és átlátszóból mattá nem válik. Ekkor gyorsan ráöntöm a sütire, mert gyorsan megköt.
Szeletelve kínálom.



Megjegyzés : A fondant receptje Citromhab blogjából való. Kitűnően alkalmas puncstorta, minyon vagy Eszterházy-torta bevonására is.









Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...