Print Friendly and PDF

2017. április 15., szombat

Csokis croissant




Hozzávalók :

- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 2 dl tej
- 4 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- csipet só
a tölteléknek
- 10-15 dkg csokoládé

Elkészítés : 

A tejet meglangyosítom a porcukorral, majd felfuttatom benne az élesztőt, amit utána 2,5 dkg vajjal, a tojássárgákkal, csipet sóval és a liszttel sima tésztává dagasztok. Hagyom pihenni 25 percet.
A maradék vajat sütőpapíron téglalap alakúra formázom, becsomagolom, majd amíg a tészta pihen, a mélyhűtőbe rakom.
Ezután az élesztős tésztarészt lisztezett munkafelületen lóhere formájúra alakítom, aminek a közepére helyezem a vajat és az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtom a tésztafüleket. Téglalap alakúra nyújtom, amit képzeletben 3 részre osztok. A bal oldali részt a középsőre hajtom. Lesöpröm róla a lisztet, majd a jobb oldali tésztát ráillesztem a dupla tésztarétegre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak. Most 90 fokkal elfordítom a tésztát, megint téglalapra nyújtom, félbehajtom és megjelölöm. A megjelölt középvonalhoz illesztem a bal és jobb oldali tésztaszélt is, majd a dupla részeket -  a liszt lesöprése után -  egymásra fektetem, ezt hívjuk dupla hajtásnak. 25-30 percre a hideg hűtőbe/mélyhűtőbe pihentetem. Ezután még kétszer ( dupla hajtás - 30 perc - dupla hajtás - 30 perc pihenő ) elvégzem ezt a műveletsort.
Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra.
Lisztezett munkafelületen a tésztát háromszögekre vágom ( vagy kör alakúra nyújtom és abból cikkeket, vagy a téglalap alakú tésztából előbb vastag csíkokat, majd azokból háromszögeket vágok ).
A szélesebbik felére csokit teszek, majd így tekerem fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és lekenem egy elhabart tojással. 20 perc pihentetés után aranybarnára sütöm.
Porcukorral megszórva kínálom.












Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...