Print Friendly and PDF

2016. augusztus 30., kedd

Hajtogatott élesztős tészta ( blundel )




Ki ne szeretné az ízletes, puhán roppanós kakaós csigát, vagy a dundi mazsoláktól dagadó túrós táskát?!
Érdemes otthon, házilag is elkészíteni ezeket a finomságokat...
Ne riadjon meg senki sem, nem olyan bonyolult és nehéz, mint ahogy elsőre látszik !! :)




Hozzávalók :

- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 2 dl tej
- 4 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- csipet só

Elkészítés : 

A tejet meglangyosítom a porcukorral, majd felfuttatom benne az élesztőt, amit utána 2,5 dkg vajjal, a tojássárgákkal, csipet sóval és a liszttel sima tésztává dagasztok. Hagyom pihenni 25 percet.
A maradék vajat sütőpapíron téglalap alakúra formázom, becsomagolom, majd amíg a tészta pihen, a mélyhűtőbe rakom.
Ezután az élesztős tésztarészt lisztezett munkafelületen lóhere formájúra alakítom, aminek a közepére helyezem a vajat és az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtom a tésztafüleket. Téglalap alakúra nyújtom, amit képzeletben 3 részre osztok. A bal oldali részt a középsőre hajtom. Lesöpröm róla a lisztet, majd a jobb oldali tésztát ráillesztem a dupla tésztarétegre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak. Most 90 fokkal elfordítom a tésztát, megint téglalapra nyújtom, félbehajtom és megjelölöm. A megjelölt középvonalhoz illesztem a bal és jobb oldali tésztaszélt is, majd a dupla részeket egymásra fektetem, ezt hívjuk dupla hajtásnak. 25-30 percre a hideg hűtőbe/mélyhűtőbe pihentetem.

Forrás : Google


Ezután még kétszer ( dupla hajtás - 30 perc - dupla hajtás - 30 perc pihenő ) elvégzem ezt a műveletsort, majd ízlés és szükség szerint felhasználom.
Készíthetünk belőle kakaós csigát, búrkiflit, túrós táskát, csokis párnát, croissant-t, ízes levelet, darázsfészket, stb.

    


    





Megjegyzés : A recept Urbán Gábortól származik.













Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...