2017. április 5., szerda
Narancsos, sárgarépás krémes
Hozzávalók :
1 gáztepsi adag
a tésztához
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 40 dkg liszt
- 1,5 dl olaj ( 10 ek. )
- 4 tojás
- 15 dkg nádcukor
- 1 ek. méz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 citrom lereszelt héja
a krémhez
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg tojásfehérje
- 15 dkg cukor + 15 ek. cukor
- 2 narancs leve és 1 héja
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 1 l tej
- kb. 15-20 db babapiskóta
- kb. 1 dl narancslikőr
a habhoz
- 10 dkg tojásfehérje
- 1 csésze ( 2,5 dl ) cukor
- 1 dl víz
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A tésztához tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat a reszelt citromhéjjal, a mézzel, a cukrokkal és az olajjal habosra kikeverem, majd hozzáadom a répát és beleszitálom a szódabikarbónás, sütőporos lisztet. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem és óvatosan a masszához keverem, amit sütőpapírral bélelt tepsibe simítok. 180 fokon aranybarnára sütöm. Tűpróba ! Hagyom hűlni ( akár már előző nap is elkészíthető ) .
A narancslikőrt egy tányérba öntöm, és mellé készítem a babapiskótát. Egy kb. 38 x 24 cm-es, magas falú tepsit kibélelek frissentartó fóliával, majd a tepsi nagyságára vágom a répasütit, és vízszintesen ketté vágom. Az egyik lapot a tepsibe fektetem, és egy ecset segítségével átitatom egy kicsit pár evőkanálnyi likőrrel.
A krémhez 1 liter tejet felteszek melegedni a tűzhelyre 15 ek. cukorral és 1 narancs lereszelt héjával. Amíg felforr a tej, addig a tojásfehérjét majdnem teljesen kemény habbá verem. Ekkor adom hozzá fokozatosan a cukrot, és keményre, fényesre habosítom. Ha felforrt a tej, akkor belekeverem a 2 dl-nyi narancs,- és citromlé ( ha nem elegendő, vízzel pótolom ) keverékében, csomómentesre kikevert pudingporokat. Jól kikeverem a sűrű pudingot, majd hozzákanalazom a fehérjehabot és egy széles lapátkanállal, gyors mozdulatokkal simára keverem. Egy gyors kóstolás, és ha szükséges, ízlés szerint még édesíthető ! A habos krém felét a tepsibe simítom. Rányomkodom a babapiskótát ( nekem 3x5 db fért el ), amit megkenek a likőrrel, majd rákanalazom a maradék krémet. Ennek a tetejére helyezem a répa süti másik felét. Langyosra hűtöm.
A habhoz a tojásfehérjét keményre verem. Közben cukorszirupot készítek a vízből, narancshéjból és cukorból. Közepes lángon, olykor a lábost körberázogatva megvárom, amíg a cukor felolvad, majd forrástól számított 8-10 percig főzöm, amíg kezd sziruposra sűrűsödni. Kézi mixerrel a habot folytonosan verve a szirupot lassan hozzácsorgatom, majd addig verem, amíg a hab kezd egy kicsit kihűlni. Ezután a krémesre kenem és hűtőben hagyom teljesen kifagyni.
Megjegyzés : Érdemes a süti összeállításánál már mindent a kezünk alá tenni, mert a krém hamar dermed. A tetején lévő habcsók csak 1 napig áll el a hűtőben, de helyettesíthetjük kb. 3-3,5 dl tejszínnel és 1 narancs héjával, kemény habbá verve.
Jó étvágyat !
Címkék:
Babapiskóta,
Citrom,
Cukor,
Húsvét,
Krémes,
Liszt,
Méz,
Nádcukor,
Narancs,
Olaj,
Pudingpor,
Répasüti,
Sárgarépa,
Sütőpor,
Szódabikarbóna,
Tojás,
Tojásfehérje,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez milyen jó recept, nagyon harmonikus és különleges!
VálaszTörlésKöszi Zsuzsi !
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni ;)