Print Friendly and PDF

2014. június 7., szombat

Házi májkrém




Hozzávalók : 

- 50 dkg tisztított csirkemáj
- 2-3 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- majoranna
- só, bors
- 2-3 ek. 20 %-os tejföl
- olaj
- petrezselyem


Elkészítés : 

A májat lemosom, jól lecsöpögtetem, majd egy forró serpenyőbe dobom. Magas hőfokon hagyom a saját levébe párolódni. Mikor a lé elfőtt, és a máj már félig megpuhult, akkor adok hozzá egy kevés olajat, hogy piruljon. Megszórom majorannával, borssal, illetve hozzáadok hozzá 2 fej, félfőre vágott hagymát. Ekkor már meg is sózható. Ha a hagyma is összeesett, belerakok 2 gerezd szeletelt fokhagymát és ízlés szerint finomra vágott petrezselymet.
Az egészet addig pirítom, amíg a máj szép színt kap. Ekkor félrehúzom a tűzhelyről és hagyom egy kicsit hűlni.
Egy tálba rakom a hagymás májat, a megmaradt, felszeletelt fokhagymát, a tejfölt, majd kézi mixerrel homogén krémmé dolgozom el.
( Ha szükséges, tejföllel lazíthatjuk az ízlésünknek megfelelő állag eléréséhez. ) Kóstolás után utánaízesítek, ha kell.
Miután kihűlt, a hűtőbe tárolom.




Megjegyzés : Nagyon jól lehet variálni a májkrém ízvilágát.
Gyakorta párolom a májat egy kis sörben, majd ezt a plusz kesernyés ízt korrigálom a pirításnál egy nagy, hámozott, kockára vágott alma hozzáadásával. Ilyenkor nem is mindig szükséges a 2-3 ek. tejföl, hiszen az alma leve lazítja a krémet.
A másik gyakorta bevetett " ízfokozóm " a tejföl helyett használt tömlős, füstölt sajt ízesítésű sajtkrém. De ugyanígy lehet helyette mascarpone-t, krémsajtot használni.
A rengeteg variációnak csak az ízlésünk szabhat határt :)














Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...