2018. december 21., péntek
Aszalt szilvás - gesztenyés bejgli
Hozzávalók :
mérettől függően 2-4 rúdhoz
a tésztához
- 56-58 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tojássárga
- egy csipet só
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl rum
- 1 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
a töltelékhez
- 25 dkg mirelit, felengedett gesztenyemassza
- 2 csomag vaníliás cukor
- kb. 1-1,5 dl tejszín
- rum
- 10-15 dkg magozott, felkockázott aszalt szilva
a kenéshez
- 1 tojás
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd a tészta többi hozzávalójával rugalmas tésztává gyúrom. Cipóvá formálom és 10-15 percet pihentetem.
Addig a gesztenyéhez rakom a cukrot és 2 ek rumot, majd annyi tejszínt adok hozzá, hogy kenhető állagú, de ne folyós masszát kapjak.
A tésztát két részre vágom, majd lisztezett munkafelületen egyesével kinyújtom. Fele-fele arányban rákenem a tésztalapokra a tölteléket, majd az aszalt szilvával megszórom. Feltekerem és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a bejgliket. Egy tojást szétválasztok. A fehérjével lekenem a rudakat, majd hagyom száradni 15-25 percet. Ezután lekenem a tetejüket a sárgájával. 5 perc pihenés után, 180 fokon aranybarnára sütöm a sütit.
Jó étvágyat !
Címkék:
Aszalt gyümölcs,
Cukor,
Élesztő,
Gesztenyepüré,
Karácsony,
Kelt tészta,
Liszt,
Rum,
Tej,
Tejszín,
Tojás,
Tojássárga,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése