Hozzávalók :
- 3 csomag konyhakész ( kinyújtott ) leveles tészta
a szilvás-marcipános rácsoshoz
- kb. 5 dkg marcipán
- 1 S-es méretű tojásfehérje
- szilvabefőtt
a sztracsatellás kagylócskához
- kb. 8-10 dkg krémes túró
- fél citrom lereszelt héja
- porcukor, ízlés szerint
- kb. 1-2 ek.-nyi apró csokicsepp, vagy csoki forgács
a mogyoróvajas-banános rúdhoz
- 2-3 ek. crunchy ( mogyoró darabos ) mogyoróvaj
- 1 nagy banán, vékonyra szeletelve
továbbá
- kb. 2 ek. olvasztott vaj
- 1 elhabart tojás, a lekenéshez
- nádcukor
- porcukor
Elkészítés :
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
Enyhén lisztezett munkafelületen kitekerem az első leveles tésztát. Képzeletben elfelezem a téglalapot, majd a felét megkenem a mogyoróvajjal, fél centis részt szabadon hagyva a szélén. A banánszeleteket rárakosgatom, majd a szélét lekenem a tojással és ráhajtom a másik felét. Jól elegyengetem, hogy ne maradjon levegő a tésztában, majd kb. fél centis csíkokat vágok. A két végét ellentétes irányba elcsavarom ( óvatosan, hogy a töltelék ne essen ki ) majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a rúdakat. A tetejüket lekenem tojással, majd megszórom nádcukorral. Aranybarnára sütöm.
A következő tésztát is kinyitom, majd három részre vágom. Egymásra fektetem őket, de előtte lekenem a tésztalapokat olvasztott vajjal. Hosszában vékonyra kinyújtom, majd feltekerem a tésztát, becsomagolva a mélyhűtőbe teszem kb. 10-15 percre.
Addig a harmadik tésztát készítem el.
A leveles tésztát 8 részre vágom, majd a kis téglalapok felét nem teljesen végig bevagdosom. A töltelékhez a marcipánt lereszelem, majd a tojásfehérjével kikeverem. A kész masszából 1-2 teáskanálnyi rákenek a tésztára, jöhet a szilvabefőtt, majd a szélét a tojással lekenem és befedem a bevagdosott résszel. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, a tetejét lekenem tojással, majd megszórom nádcukorral. Aranybarnára sütöm.
Az utolsó tészta töltelékéhez a túrót kikeverem a citromhéjjal és ízlés szerinti porcukorral, végül jöhet bele a csoki is. A tésztát kiveszem a mélyhütőből, majd kb. 1 cm széles darabokra vágom. Az így kapott korongokat vékonyra kinyújtom, majd kissé behajtom, mintha egy nyitott kagyló lenne és rakok a közepébe a túrótöltelékből. A széleit alaposan összenyomogatom, majd a kis kagylókat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem és aranybarnára sütöm. Ha kész, porcukorral meghintem.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése