Print Friendly and PDF

2025. szeptember 28., vasárnap

Karamellás palacsinta szilvaraguval


 

Hozzávalók: 

a palacsintához
- 250 g liszt + egy csipet só
- fél csomag sütőpor
- 2 tojás ( M-es ) 
- 55 g porcukor
- 250 ml tej
- 50 g olvasztott vaj
a karamellhez
- 150 g cukor
- 1 dl ( állati ) tejszín
- 2 ek. vaj
a szilvaraguhoz
- kb. 250 g szilva
- ízlés szerint nádcukor, citromlé,- és/vagy héj, őrölt fahéj


Elkészítés: 

A szilvát megmosom, kimagozom, negyedekbe vágom, majd közepes lángon egy lábosba felteszem 2-3 ek. nádcukorral, egy fél citrom levével és lereszelt héjával megpárolni. Mikor a saját levében megpuhult, de a gyümölcsdarabok nem főttek szét, akkor kész. Félreteszem egy kicsit hűlni.
A karamellhez egy világos aljú serpenyőbe szórom a cukrot és gondosan odafigyelve megkaramellizálom. Ezután egy habverő segítségével az előzőleg felforralt tejszínt óvatosan hozzáöntöm, és a vajat is belerakom. Pár percig kavargatom, amíg egy homogén szószt kapok. Félrerakom ezt is.
A palacsintához a száraz hozzávalókat ( liszt, cukor, só, sütőpor ) kikeverem, beleütöm a tojásokkat, majd fokozatosan - 2-3 részletben - a tejet is hozzáadagolom, így elkerülhető, hogy csomós legyen. Végül jöhet a vaj. Tapadásmentes palacsintasütőbe kb. 2-3 evőkanálnyi tésztát teszek és lefedem egy fedővel. Amikor buborékok keletkeznek a szélén, megfordítom. Így sütöm ki a többi tésztát is. 
A tálalásnál a kész palacsintára karamellt kenek, majd rákanalazok a fűszeres szilvaraguból.














Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...