2017. október 7., szombat
Karamellás almás pite
Hozzávalók :
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj v. margarin
- 1 tojássárga
- 1 dl tejföl
- 3 dkg élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 csipet só
a töltelékhez
- kb. 1,5-2 kg alma
- kb. 10-12 dkg cukor, ízlés szerint
- 1 citrom
- őrölt fahéj, ízlés szeirnt
Elkészítés :
A tésztához a vajat elmorzsolom a liszttel, majd összegyúrom a tejfölben kikevert élesztővel és a többi hozzávalóval. 30 percig pihentetem.
A töltelékhez az almát meghámozom, lereszelem. Egy lábosba szórom a cukrot, és világos barna karamellt készítek. Óvatosan rádobom a reszelt almát, belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét. Ízesítem egy kevés fahéjjal, majd közepesen magas lángon, gyakran megkeverve, puhára párolom. Addig kevergetem, amíg a felesleges almalé elpárolog. Langyosra hűtöm.
Ezután lisztezett munkafelületen két lapot nyújtok a tésztából. Az egyik lapot sütőpapírral bélelt gáztepsibe fektetem. Rákanalazom a tölteléket, majd befedem a másik kinyújtott tésztalappal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25-35 perc alatt készre sütöm.
A tetejét porcukorral megszórva, kockára vágva tálalom.
Jó étvágyat !
Címkék:
Alma,
Citrom,
Cukor,
Élesztő,
Fahéj,
Kelt tészta,
Liszt,
Pite,
Porcukor,
Sütemény,
Tejföl,
Tojássárga,
Vaj/Margarin
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése