Print Friendly and PDF

2014. július 20., vasárnap

Ribizlis málnalekvár




Kevés szívmelengetőbb dolog van a világon, mint a házi lekvár fogyasztása. Hmmmmmm, a nagybátyámék szatmári szilvalekvárját sosem tudnám megunni :)
Sajnos én nem szoktam befőzni - kamra / spájz hiányában - , de a " 4 napos " lekvárok készítését és fogyasztását semmiképp sem hagynám ki. 
( Mivel érzésre, ízlés szerint, kötött mennyiségek nélkül szoktam készíteni, a receptben leírtak is hozzávetőleges arányokat tartalmaznak. )




Hozzávalók : 

- 40-50 dkg málna
- 25 dkg ribizli
- kb. 10-15 dkg cukor
- kb. 1,5-2 dl víz
- 1/2 vaníliarúd kikapart magja


Elkészítés : 

A gyümölcsöket folyóvíz alatt finoman, de alaposan megmosom. A vaníliának kikaparom a magjait.
A cukorból és a vízből közepes hőfokon cukorszirupot főzök ( felforralom, és 5-7 percig hagyom még zubogni ), majd beleöntöm a gyümölcsöket és a vaníliarudat és a magokat. Tartalék lángon hagyom a gyümölcsöt puhulni.
Mikor kész, leturmixolom.
Hagyom kihűlni, majd tiszta befőttesüvegbe öntöm és felhasználásig hűtőben tárolom.




Megjegyzés : Mivel a málna is és a ribizli is apró magokat tartalmaz, akit ez zavar, át is szűrheti a kész lekvárt.
A vaníliarúd helyett használhatunk aromát, eszenciát vagy vaníliás cukrot.
Aki sűrűbb lekvárt szeretne, az a turmixolás után, közepes hőfokon még forralja be egy kicsit a lekvárt. Ne hagyjuk magára ilyenkor, és gyakran kevergessük, hogy le ne égjen !

Fontos !!!
Mivel a lekvár nem tartalmaz tartósítószert, hűtőben tároljuk és mindenképp fogyasszuk el 3 - 4 napon belül.
( Ennek a veszélye nálunk nem állt fenn :P )





Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...