2016. szeptember 24., szombat
Túrós kígyórétes
Hozzávalók :
2 darabhoz
- 80 dkg liszt
- 1 kocka élesztő
- 3 dl langyos tej
- 4 tojás
- 10 dkg nagyon puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 kisebb vagy 1 nagy citrom lereszelt héja
a töltelékhez
- 1 kg túró
- 4 tojás
- 7-9 ek. porcukor, ízlés szerint
- 5-6 ek, búzadara
- 1 nagy citrom lereszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
a lekenéshez
- 1 tojás
a szóráshoz
- porcukor
Elkészítés :
A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral felfuttatom 1,5 dl langyos tejben. majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozom, és fakanállal hólyagosra verem, amíg sima tészta nem lesz, ami elválik az tál oldalától. Letakarva kb. 60 percig kelesztem.
Előmelegítem a sütőt.
A töltelékhez villával áttöröm a túrót. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a túróhoz adom, majd a többi hozzávalóval, és a felvert habbal simára keverem.
Lisztezett munkafelületen a tésztát elfelezem, majd egyesével téglalap alakúra nyújtom. Hosszába magam elé helyezem, és a tészta közepére kanalazom a töltelék felét. A töltelékmentes tésztarészt csíkokra vágom, amíg a túrótöltelék ér, és felváltva egymásra helyezem, hogy elfedje a túrót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd ugyanígy járok el a másik tésztalappal és a megmaradt töltelékkel. A tetejüket lekenem az elhabart tojással.
10-15 percig meleg helyen pihentetem, majd 175-180 fokon aranybarnára sütöm.
Porcukorral meghintve, szeletekre vágva kínálom.
Jó étvágyat !
Címkék:
Búzadara,
Citrom,
Élesztő,
Kelt tészta,
Liszt,
Porcukor,
Rétes,
Tej,
Tojás,
Túró,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése