Hozzávalók :
a tésztához
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj v. margarin
- 1 tojássárga
- 1 dl tejföl
- 3 dkg élesztő
- 7 dkg nádcukor
- 1 csipet só
az almatöltelékhez
- 1-1,5 kg alma
- 8-10 dkg nádcukor
- őrölt fahéj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- kb. 5-8 dkg édes morzsa ( darált keksz )
a töltelékhez
- 50 dkg áttört túró
- 2 tojás
- 8-10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek. vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja és leve
a tetejére
- szeder ( 12-16 db )
Elkészítés :
A tésztához a vajat elmorzsolom a liszttel, majd tésztává gyúrom a tejfölben kikevert élesztővel és a többi hozzávalóval. 30 percig pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
A tésztát lisztezett munkafelületen tepsi alakúra nyújtom ( a megmaradt fölösleget elteszem ) Beleterítem egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 10-12 perc alatt 185-190 fokon elősütöm.
Ezalatt a hámozott almát lereszelem. 10-15 percig állni hagyom, majd lábosba teszem. Párolás közben ( saját levében, hozzáadott folyadék nélkül ) hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, és ízlés szerint őrölt fahéjat. A túrótöltelékhez a tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgájákat a többi hozzávalóval kikeverem, majd óvatosan hozzáadom a fehérjehabot.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése