Print Friendly and PDF

2014. június 1., vasárnap

Expressz croissant




Hozzávalók : 

- 70 dkg liszt
- 1 kis pohár ( 140 gr. ) tejföl
- 2 dl langyos tej
- 1 kocka élesztő
- 4 ek. cukor
- 1 tk. só
- 2 tojás
- 25 dkg hideg vaj
a kenéshez
- 1 tojás

Elkészítés : 

Az élesztőt a langyos tejben, egy ek. cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztom. Hűtőben 1,5 órát pihentetem. A hideg vajat lereszelem, majd 7 kis kupacba osztom.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a tésztát 8 részre vágom, majd mindegyiket kör alakúra kinyújtom. A lapokat egymásra fektetem úgy, hogy mindegyik között egy-egy vaj kupac legyen arányosan szétterítve.



Ezután a magas tésztahalmot kinyújtom 2-3 mm vastagra, majd 16-24 cikkre vágom, annak függvényében, hogy mekkora croissant - ot  szeretnék. A szélesebb felétől kezdve ( be is vágtam hosszába pár centit ) feltekerem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A tetejüket tojással megkenve hagyom 30-40 percig kelni a kifliket.
180 fokos sütőben, 25-30 perc alatt készre sütöm..





Megjegyzés : A eredeti recept és sok más finomság Limaránál olvasható.
A croissant készíthető édesen és sósan is, bár akkor egy kicsivel kevesebb cukor, és több só kell bele.
A recept elkészíthető bolti vagy házilag elkészített leveles tésztából is.










Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...