2014. június 3., kedd
Lekváros bukta
Hozzávalók :
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás
- egy csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- sűrű lekvár, ízlés szerinti ízben ( meggyet használtam )
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés :
Az élesztőt a langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatom, majd az olvasztott, de nem forró vajjal és a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztom addig, amíg elválik a táltól és jó hólyagos nem lesz.
Langyos helyen 30 percig kelesztem.
A sütőt előmelegítem.
Egy tepsit kivajazok ( vagy kibélelem sütőpapírral ).
Lisztezett munkafelületen téglalap alakúra kinyújtom a tésztát, majd négyzetekre vágom. Mindegyikbe teszek 1 teáskanálnyi lekvárt. Feltekerem a tésztát, a széleit kissé behajtva.
A buktákat kissé szorosan egymás mellé helyezem, majd megkenem a tetejét az elhabart tojással.
190 fokon, kb. fél óra alatt aranybarnára sütöm.
Porcukorral meghintve kínálom.
Jó étvágyat !
Címkék:
Bukta,
Citrom,
Édes péksütemény,
Élesztő,
Kelt tészta,
Liszt,
Meggylekvár,
Porcukor,
Tej,
Tojás,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése