Hozzávalók :
a tésztához
- 30 dkg rétesliszt
- 20 dkg vaj
- 9 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- csipet só
- fél citrom lereszelt héja
a töltelékhez
- 1 kg alma
- 1 citrom leve
- fél citrom lereszelt héja
- 5 dkg mazsola
- őrölt fahéj és szegfűszeg
- 2-3 ek. vaj
- 1/2 dl rum
- 5-6 ek. sárgabaracklekvár
a tetejéra
- 10 dkg cukor
- 4 tojásfehérje
- porcukor
Elkészítés :
A tészta hozzávalóit összegyúrom és 30 percig hűtőben pihentetem.
A vajon megpárolom a meghámozott, kicsumázott és felszeletelt almát a mazsolával, a cukrokkal, fűszerekkel, citromhéjjal és citromlével. Ha kész, belekeverem a rumot és hűlni hagyom.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen elfelezem a tésztát. Az egyik felét kör alakúra nyújtom és kibélelek vele egy tortaformát. A másik felét téglalap alakúra nyújtom és tepsire rakom. Mindkét tésztát 190-200 fokon, 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verem.
A tortaalapot megkenem a lekvárral, a tésztatéglalapot elmorzsolom. A lekváros tortát megszórom a morzsa felével. Ráhalmozom az almatölteléket kupolaalakban, és a maradék morzsával befedem. A kemény habot egyenletesen rákenem a töltelékre, és egy késsel hullámmintát formázok bele. A tetejét egy kevés porcukorral meghintem.
A tortát visszatolom a forró sütőbe kb. 10 percre, amíg a hab aranybarnára, ropogósra sül.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése