Print Friendly and PDF

2016. január 21., csütörtök

Túrós-mákos süti



Még az ünnepekkor készült ez a finomság, mely Lajos Mari receptje alapján készült, minimális változtatással.



Hozzávalók : 
a tésztához
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg tejföl
- 1 ek. porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 tojássárga
- egy csipet só
a túrótöltelékhez
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 10-12 dkg porcukor
- 10 dkg tejföl
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1 citrom
a máktöltelékhez
- 25 dkg darált mák
- 12,5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 kk. fahéj
- 5 dkg mazsola
- 0,5 dl rum

Elkészítés : 

A mazsolát langyos vízben átmosom, szárazra törölgetem, majd beáztatom a rumba.
A máktöltelékhez a tejet a vajjal felforralom, majd hozzáadva a rumos mazsolát, a cukrokat és a fahéjat és 1 percig főzöm. Hagyom langyosra kihűlni.
A túrótöltelékhez a tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját habosra keverem a porcukorral. Hozzáadom az áttört túrót és a többi hozzávalót, óvatosan beleforgatva a kemény tojáshabot.
A tésztához a tejfölben elkevert élesztőt a többi hozzávalóval tésztává gyúrom. Letakarom és fél órát pihentetem.
Előmelegítem a sütőt. Egy közepes méretű, peremes tepsit kibélelek sütőpapírral.
Lisztezett munkalapon a tésztát kinyújtom és a tepsibe fektetem úgy, hogy egy pici pereme is legyen. Megszurkálom egy villával. Rásimítom először a mák-, majd a túrótölteléket.
175-180 fokon 45-60 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e. A tepsiben hagyom kihűlni, majd rombuszalakúra vágom és kínálom.








Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...