26 cm-es tortaformához
a tésztához
- 6 tojás
- 10 dkg nádcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj
- 14 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
a krémhez
- 2,5 dl tejszín
- 7 dkg nádcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek. kakaópor
- 10 dkg étcsoki
Elkészítés :
A krémet órákkal korábban, vagy már előző este el kell készíteni. Ehhez a tejszínt a cukrokkal és a kakaóporral felforralom, majd a tűzről levéve felolvasztom és simára keverem benne a csokoládét. Ha kihűlt, frissentartó fóliával lefedem, és 4-5 órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe rakom.
Előmelegítem a sütőt.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval és 4 dkg cukorral habbá verem. A maradék cukrot a vaníliás cukorral a sárgájához adom, és kihabosítom. Egy kis lábosban felolvasztom a vajat a csokival. majd a habos sárgájához adom. Beleszitálom a lisztes sütőport, majd óvatosan belekeverem a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítom. 175-180 fokon 25-35 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e.
A kihűlt piskótát vízszintesen félbevágom és az alsó lapot megkenem a krém 3/4 -ével. Rárakom a másik piskótalapot és bevonom a megmaradt krémmel.
1 órára a hűtőbe teszem, majd szeletekre vágva tálalom.
Megjegyzés : Szülinapi vagy ünnepi tortának szánva a krém mennyiségét duplázzuk meg, majd 3 részbe vágva a piskótát állítsuk össze a tortát.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése