Hozzávalók :
12 darabhoz
a tésztához
- 21 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárga
a töltelékhez
- 50 dkg túró
- 1 tojás
- 1 citrom lereszelt héja
- 5 dkg cukor
- kb. 10-15 dkg meggylekvár ( lehet áfonya is, vagy egyéb savanykás lekvár )
a zseléhez
- 3,5 dl szénsavas narancsüdítő ( pl. Fanta )
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 ek. cukor
Elkészítés :
A linzertészta hozzávalóit gyors, határozott mozdulatokkal sima tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe teszem.
Előmelegítem a sütőt.
Egy tálba összekeverem az áttört túrót a citromhéjjal, a tojással és a cukorral.
Lisztezett munkafelületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtom a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatok ki belőle, amiket egy szilikonos muffin sütőforma aljába igazgatok. Ezt kb. 7-10 percig, 180 fokon elősütöm.
A sütőből kivett és a formában hagyott, félig kész korongokat megkenem a lekvárral, majd a muffin forma 3/4 részéig rákanalazok a túrós masszából. Visszarakom a sütőbe és készre sütöm. Akkor jó, amikor a túró már egy kis színt kap. Tűpróba szükséges mindenképp !
A sütőből kivett, kész sütit hagyom 10-15 percig pihenni.
Egy lábosba kézi habverővel csomómentesre kikeverem a zselé hozzávalóit, majd közepes lángon sűrűre főzöm. Gyorsan dolgozva, mert hamar megdermed, a süti tetejére kanalazok a narancsos zseléből, hogy tele legyen a muffin forma.
Hagyom megdermedni, kihűlni, majd tálalom.
Megjegyzés : A maradék linzertésztából süthetünk islert, vagy linzerkarikát, de fóliába csomagolva a mélyhűtőbe is tehetjük későbbi felhasználásra.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése