2014. május 26., hétfő
Citromos uzsonnakenyér
Természetesen a kenyér elnevezés nem a hagyományos értelembe vett gyúrt, dagasztott tésztát takarja, inkább csak a formáját jellemzi. A sütemény egy egyszerű kevert, kuglóf tésztából készült, némi citromos ízvilággal kiegészítve. Gyors, isteni finom és elronthatatlan :)
Hozzávalók :
2 kenyérhez
- 25 dkg puha vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1,5-2 dl tej
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2-3 ek. citromkrém ( lemon curd ) / el is hagyható /
- 1 citrom
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A vajat a cukrokkal kihabosítom, majd egyenként hozzáadva a tojásokat, kikeverem a masszát.
Belereszelem a citrom héját, a levét, hozzáadom a citromkrémet, majd felváltva adagolom a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
Sütőpapírral kibélelek két kenyérformát ( őzgerinc forma is lehet ) majd egyenlően eloszlatom bennük a tésztát.
190 fokon 45-50 percig sütöm. Tűpróbát végezve ellenőrzöm a süteményt.
Hűtőrácson hagyom kihűlni, majd szeletelem.
Kínálhatjuk sűrű görög joghurttal, vagy egy kevés porcukorral és citromhéjjal kikevert mascarpone-val, esetleg tejszínhabbal megkenve és gyümölccsel, lekvárral, vagy gyümölcszselével megrakva.
Jó étvágyat !
Címkék:
Citrom,
Cukor,
Kevert tészta,
Liszt,
Sütemény,
Sütőpor,
Tej,
Tojás,
Uzsonnakenyér,
Vaj/Margarin,
Vaníliás cukor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése