Print Friendly and PDF

2014. május 5., hétfő

Mézes kelt kalács



Hozzávalók : 
a tésztához
- 40 dkg liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 12 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- egy csipet só
- 3 dkg élesztő
- 2 tojás
- 9 dkg szeletelt mandula
- 6 dkg mazsola
mázhoz
- 6 dkg vaj
- 6 ek. méz
- 4 dkg cukor
- 10 dkg durvára vágott, hámozatlan mandula, mogyoró
" töltelék "
- 3 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg cukor
- fél ek. őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés : 

Előmelegítem a sütőt.
1 dl tejet a cukorral, sóval, vajjal fölforralok, majd lehűtöm langyosra.
Az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatom 0,5 dl langyos tejben.
A lisztet egy tálba szórom, majd hozzáadom a mandulát, a mazsolát, a tojást, a vajas tejet, és az élesztőt. Jól nyújtható tésztává gyúrom, majd 20 percig kelesztem.
A máz hozzávalóit felolvasztom, majd egy 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaforma aljára öntöm.
Lisztezett munkafelületen a tésztát téglalappá nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal és megszórom a fahéjas/mézeskalácsos cukorral. Feltekerem, majd 2-3 cm széles darabokra vágom, amiket gombócokká formázok, és körberakom, kirakom a tortaformát.
190-200 fokos sütőbe, 20-30 percig, aranybarnára sütöm.
Rácson kihűtöm, majd szeletelem.













Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...