Print Friendly and PDF

2014. május 23., péntek

Fernandel - avagy dióscsiga



A Fernandel tulajdonképpen az aranygaluska kistestvérének is nevezhető, hiszen a tésztájuk nem sokban tér el egymástól. A különbség a formázásból adódik ; míg az aranygaluskát kis gombócokká formázzuk a sütés előtt, és így forgatjuk bele cukros dióba, addig " kisöccsét " csigaszerűen kell feltekerni a diós töltelékkel. Persze nem marad el itt sem, és jól meg van locsolva vaníliasodóval. 
Sodó nélkül, diós csigaként is elfogy a kávé, kakaó mellé, ha esetleg maradna másnapra.
( Kevés az esély rá ! :) )




Hozzávalók : 
a tésztához
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 3 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg puha vaj
- 1 citrom lereszelt héjának a fele
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
a töltelékhez
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héjának a másik fele
- 1 alma meghámozva, lereszelve
- 1 narancs lereszelt héja
- 2 ek. apróra vágott, kandírozott narancshéj
- 3 dkg mazsola
- ízlés szerint őrölt fahéj
a kenéshez
-10 olvasztott vaj

Elkészítés : 

A élesztőt a tejben 1 ek. cukorral felfuttatjuk.
A lisztet, a vajat, a sót egy tálba elmorzsoljuk, majd hozzáadom a felfutott élesztőt és a tészta többi hozzávalóját. Tésztává dagasztom, majd hagyom kelni fél órát.
A töltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverem.
Előmelegítem a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a megkelt tésztát fél cm vastag téglalappá nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a töltelékkel. Szorosan feltekerem és ujjnyi vastag szeleteket vágok belőle.
Vajazott tortaformába ( én most tepsit használtam ) helyezem a tekercseket közel egymáshoz, majd 15 percig kelesztem.
A pihentetett tészta tetejét megkenem vajjal, majd 160-170 fokon kb. 45 percig sütöm.



Vanília sodóval ( a recept itt olvasható ) kínálom.
















Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...