Print Friendly and PDF

2014. július 5., szombat

Sajtos croissant




Teljesen beleszerettem Limara receptjébe. 
Készítettem már édesen, sósan, töltve vagy töltelék nélkül, sosem volt rá panasz :)
Mindenképp érdemes elkészíteni !!



Hozzávalók : 

- 70 dkg liszt
- 1 kocka élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2-3 ek. cukor
- 1 kis pohár tejföl
- 1 ek. só
- 2 tojás
- 25 dkg vaj v. margarin
- 30-40 dkg sajt ( pl. trappista, ementáli  )
 - 1 tojás elhabarva a tetejére, egy csipet sóval

Elkészítés : 

A élesztőt a langyos tejben, 1 ek cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval ( a vaj és a sajt kivételével ) tésztává gyúrom. A hűtőbe 1 órán át pihentetem.
Előmelegítem a sütőt. A sajtot lereszelem, majd a negyed részét félreteszem a croissantok tetejének megszórásához.
Lisztezett munkafelületen a tésztát 8 részre vágom, majd mindegyiket kör alakúra kinyújtom. A köröket megkenem a vajjal ( eddig mindig hideg vajat használtam, lereszelve, de most szobahőmérsékletű vajat használtam és  elosztottam 7 részre ) , majd egymásra helyezem, és befedem a vaj nélküli 8. lappal.
Ezután a tésztát kinyújtom, cikkekre vágom, a szélesebbik felénél bevágom pár centit, majd egy kupac sajtot teszek rá és feltekerem.
Bélelt tepsibe fektetem a kész croissant-okat, a tetejüket megkenem a tojással és megszórom a maradék sajttal.
Hagyom kelni fél órát, majd 180 fokon 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm.






Megjegyzés : A receptet elkészíthetjük bolti vagy házilag készített leveles tésztából is.












Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...