Hozzávalók :
a tortalaphoz
- 4 tojás
- 4 dkg liszt
- 4 dkg darált dió
- 8 dkg cukor
a habkrémhez
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 tojássárga
- 6-8 ek. cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg dió
- 1 narancs
- 2,5 dl tejszín
- 5-8 dkg mazsola
- 0,5-1 dl rum, ízlés szerint
- 1 csomag ( 10 g ) zselatin
a tetejére
- 10-15 dkg sárgabaracklekvár ( én házi lekvárt használtam )
díszítéshez
- 1-1,5 dl tejszín
Elkészítés :
Előmelegítem a sütőt.
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verem, amihez fokozatosan hozzáadom a cukrot, A kemény habhoz adom egyesével a sárgájákat, és tovább habosítom pár percig. A darált diós lisztet fakanállal / spatulával óvatosan a masszához forgatom, majd egy kibélelt tortaformába simítom. 175-180 fokon 10-15 perc alatt készre sütöm ( azért érdemes tűpróbát végezni ).
Közben a mazsolát alaposan leöblítem langyos vízben, és beáztatom a rumba.
2 dl tejet 3-4 ek. cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral felforralok. 1 dl tejben kikeverem a tojássárgáját a pudingporral, majd a felforrt tejhez adom, és besűrítem. Félreteszem. Egy lábosban a diót a másik csomag vaníliás cukorral, 1-2 ek cukorral és a maradék 1 dl tejjel kissé összefőzöm ( 1-2 perc ) Belereszelem a narancshéját, majd a pudinghoz keverem. Hagyom hűlni.
A zselatint 2-3 ek. kifacsart narancslében hagyom megduzzadni. A tejszínt kemény habbá verem.
A zselatint felmelegítem, 1-2 ek. habbal lehűtöm, majd óvatosan a tejszínhabba keverem. A habot a diós pudingkrémhez keverem, amihez hozzáadom a rumos mazsolát is.
A sütőformában pihenő tortalapra simítom a habos krémet. Kicsit az asztallaphoz kocogtatom, hogy a légbuborékok távozhassanak és szép, egyenletes teteje legyen a tortának.
Pár óra alatt a hűtőben kidermesztem, majd tálalás előtt, a mazsola áztatásból megmaradt rummal kikevert lekvárral megkenem a tetejét.
Tejszínhabbal, és pár szem felezett dióval díszítem.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése